Autor: Filip Kejval

Ceny benzínu dosáhly rekordních hodnot, ale nečekejte, že je Biden sníží: "největší zbraň již využil"

Cena benzinu v USA prudce roste, ale řidiči by neměli očekávat, že administrativa prezidenta Joea Bidena podnikne nějaké kroky ke snížení cen u pump před letní řidičskou sezónou.

Cena benzinu v USA prudce roste, ale řidiči by neměli očekávat, že administrativa prezidenta Joea Bidena podnikne nějaké kroky ke snížení cen u pump před letní řidičskou sezónou.

Bílý dům se potýká s celosvětovou energetickou krizí, kterou vyvolala ruská invaze na Ukrajinu, a také s napětím v dodávkách energetických komodit na domácím trhu.

"Americká administrativa má k dispozici jen velmi málo nástrojů, protože ceny benzinu jsou nejvíce ovlivňovány globálními fundamenty," uvedl Matt Smith, vedoucí analytik ropného trhu v Severní a Jižní Americe ve společnosti Kpler. "Můžete přijímat rozhodnutí týkající se domácí nabídky, ale pokud to nebude mít dopad na globální situaci, nebude to mít dopad ani na pumpy."

Ceny plynu v posledních týdnech překonávají jeden rekord za druhým. Podle údajů AAA dosáhla v pátek průměrná cena galonu benzinu v USA 4,599 USD, což je zhruba o 51 % více než před rokem.

Již před válkou na Ukrajině však byly dodávky omezené.

"[Před únorem] byly zásoby v USA v porovnání s historickými referenčními hodnotami nízké - u ropy, plynu i nafty," řekl Smith. "Mezitím se poptávka vracela na úroveň před pandemií, zatímco nabídka zaostávala, protože rafinérská činnost zůstávala utlumená."

Koncem března prezident Biden přikročil k zastavení rostoucích cen plynu a kompenzaci ztráty ruských dodávek tím, že nařídil uvolnění 1 milionu barelů denně po dobu šesti měsíců ze strategických ropných rezerv.

Přibližně 59 % ceny benzínu u pump tvoří cena ropy na světových trzích, ale další uvolnění barelů nebo dokonce zvýšení produkce v USA by na světovém trhu s ropou o objemu 100 milionů barelů denně představovalo jen "pověstnou kapku v moři", napsali ekonomové dallaského Fedu na začátku tohoto měsíce.

Podle Smitha však Biden nemůže udělat nic jiného.

"Největší náboj už použili [při uvolňování strategické ropy]," řekl Smith. "To byla pravděpodobně nejlepší šance, jak udržet ceny na nízké úrovni, protože tato ropa se nakonec teoreticky dostane na světový trh."

Jak v pátek informovala agentura Bloomberg, Bílý dům se v rámci snahy o snížení cen před volbami v polovině volebního období obrátil na ropný průmysl s dotazem na možnost zprovoznění odstavených rafinérií. Šance, že se to podaří, je však mizivá, vysvětlil Smith.

"Společnosti již vyhodnotily náklady na opětovné spuštění a provoz těchto rafinérií a usoudily, že je to neekonomické," řekl. "Americká administrativa může udělat jen málo pro to, aby tyto rafinerie znovu spustila - ledaže by chtěla sama investovat peníze, což se nestane."

Biden zatím nevyloučil možnost, že by omezení vývozu zmírnilo prudce rostoucí náklady na pohonné hmoty, uvedla v úterý americká ministryně energetiky Jennifer Granholdová. Pro CNN uvedla, že prezident je "posedlý" snižováním cen.

Producenti ropy se však případnému omezení brání.

"Omezení vývozu energií z USA by pouze způsobilo další nestabilitu na trhu a snížilo by vedoucí postavení USA v oblasti energetiky," řekl agentuře Reuters Frank Macchiarola z obchodní skupiny American Petroleum Institute.

Podle Smithe má vláda k dispozici další dvě páky, kterými se může pokusit snížit ceny, ale i ty budou pravděpodobně neúčinné.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí vydala v květnu na 20 dní mimořádnou výjimku pro benzinové směsi s vyšším obsahem etanolu. To dočasně umožňuje větší přísun benzinu na trh a rozšiřuje dostupný objem pohonných hmot - Biden by však mohl navrhnout povolení této směsi po celou dobu léta a také zrušení předpisů proti smogu.

"Přimíchávání etanolu do benzinu ho sice zlevňuje, ale vytváří smog," řekl Smith.

Jedním z dalších kroků by bylo, kdyby Biden zavedl na léto federální daňové prázdniny na benzín - což již udělal guvernér Georgie, který pozastavil státní daň z pohonných hmot ve výši 29,1 centů na galon.

Podle Smithe by daňové prázdniny mohly pomoci snížit ceny, ale nezpůsobily by žádný výrazný pokles, zejména v kontextu nízkých zásob energie.

"Biden skutečně nemůže kontrolovat světové ceny ropy, i když se o to snažil v rámci strategického uvolňování ropy," řekl Smith. "Nyní jsou v poměrně zoufalé situaci. Může to být nemožný úkol."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články