Ceny leteckého paliva se od loňska zdvojnásobily a ceny letenek před letní cestovní sezónou rekordně rostou

Ceny leteckého paliva se meziročně zhruba zdvojnásobily a ceny letenek před letní cestovní sezónou prudce stoupají.

Ceny leteckého paliva se meziročně zhruba zdvojnásobily a ceny letenek před letní cestovní sezónou prudce stoupají.

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala na světových energetických trzích zmatek a pohonné hmoty do letadel jsou stále dražší.

Podle údajů Úřadu pro energetické informace dosáhla spotová cena leteckého paliva v USA tento týden 3,517 USD za galon. To je sice méně než v dubnu, ale stále je to přibližně dvojnásobek ceny 1,765 USD za galon z loňského roku. Tento cenový skok také výrazně převyšuje 51% meziroční skok cen benzínu.

Ještě před čtyřmi měsíci, před ruskou válkou na Ukrajině, americké letecké společnosti podle údajů agentury Bloomberg předpokládaly, že cena leteckého paliva se bude pohybovat kolem 2,50 USD.

Pohonné hmoty mohou tvořit až třetinu výdajů leteckých společností a k prudkému nárůstu cen dochází v době, kdy se zvyšuje poptávka po cestování a zároveň je nedostatek pilotů. Podle agentury Bloomberg bude 11 největších amerických leteckých společností letos v létě kvůli nedostatku pilotů létat o 12 % méně.

Podle Úřadu pro statistiku práce tyto faktory v dubnu společně zvýšily ceny vnitrostátních letenek o 18,6 %. To je nejprudší skok od roku 1963, kdy se tento údaj začal sledovat.

Nápor se liší v závislosti na trase. Letenka z New Yorku do San Francisca stojí 662 dolarů - podle údajů Hopperu, které shromáždila agentura Bloomberg, se od roku 2019 téměř zdvojnásobila.

U mezinárodních letů došlo k menšímu nárůstu. Například letenka z Los Angeles do Londýna stojí v průměru 977 dolarů, což je o 23 % více než v roce 2019.

Podobný cenový skok zaznamenávají i další klíčová paliva. Ceny nafty vzrostly o více než 70 %, přičemž zásoby zažívají nejhorší krizi od 70. let minulého století, uvedl již dříve pro Insider jeden z analytiků.

Mezitím se na ochotě zákazníků tankovat pohonné hmoty začal projevovat šok z cen u čerpacích stanic. Podle údajů EIA byla poptávka za čtyři týdny v tomto ročním období nejnižší od roku 2013, s výjimkou roku 2020.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články