Ceny nemovitostí v Číně zaznamenaly největší pokles od roku 2015

Propad čínských nemovitostí prohloubil, jak ukazují oficiální údaje, přičemž ceny nových domů zaznamenaly největší meziroční pokles od roku 2015 o 7,7 %.

Trh s nemovitostmi v zemi je v posledních letech otřesený, protože realitní společnost Evergrande se snaží udržet úroky ze svých obrovských dluhů. Čínu také zasáhla nová vlna Covid a velké výpadky elektřiny.

Pokles cen nemovitostí byl největším poklesem v Číně od února 2015. Jde také o první pokles cen nových domů od března 2015.

Čínský trh s nemovitostmi, který podle některých opatření představuje asi čtvrtinu ekonomické aktivity země, byl otřesen, protože hlavní developeři se potýkají s obrovskými dluhy.

 

Problémy Evergrande

Čína tyto problémy chce dostat pod intenzivní kontrolu, protože přetrvávají obavy o budoucnosti společností.

Minulý týden se společnost Evergrande, která má dluh ve výši přibližně 300 miliard dolarů, vyhnula prodlení s úroky ve výši 148 milionů dolarů po splatnosti. Jen několik dní předtím, než vypršela 30denní lhůta na platby, prodala 5,7% podíl mediální firmě HengTen Networks Group za přibližně 145 milionů dolarů. Minulý týden Evergrandeův podnik vyrábějící automobily prodal svůj britský byznys s elektrickými motory Protean za nezveřejněnou částku. Další čínští stavitelé domů se také snažili najít peníze na splácení dluhů.

Akcie developerské společnosti Fantasia minulý týden klesly o 50 % poté, co uvedla, že neexistuje žádná záruka, že bude schopna dodržet své další finanční závazky po zmeškané platbě ve výši 205,7 milionů dolarů. Také začátkem tohoto měsíce bylo v Hongkongu zastaveno obchodování s akciemi společnosti Kaisa Group a jejích tří jednotek poté, co jedna z jejích společností zmeškala platbu za produkt správy majetku.

 

Globální dopad

Dluhová krize, které čelí čínské realitní společnosti, vyvolala u některých mezinárodních investorů obavy, že by mohla mít velký dopad na globální finanční trhy. V posledních týdnech však řada významných osobností pomohla tyto obavy uklidnit.

Guvernér Japonské centrální banky Haruhiko Kuroda v pondělí řekl, že věří, že majetkové potíže Číny pravděpodobně nevyvolají globální šok, protože množství peněz dlužných věřitelům mimo zemi je relativně nízké. "Neočekáváme, že by majetkové potíže Číny měly velký dopad na globální ekonomiku nebo finanční instituce." řekl Kuroda obchodním lídrům.

Zdroje: bbc.com, unspash.com

Nejnovější články