Ceny pohonných hmot v Česku nadále prudce rostou

Auta jsou díky svému zdražujícímu se palivu stále nákladnější na provoz. Vysoké ceny pohonných hmot se tak brzy promítnou i ve vyšších cenách za přepravované zboží kurýrními službami, ve veřejné dopravě nebo v některých službách.

Ceny na stojanech u čerpacích stanic jsou pro řidiče nyní velké utrpení. Na začátku listopadu tohoto roku dosáhla cena motorové nafty podle dat společnosti CCS hodnoty 35,56 koruny za litr, a byla tak nejvyšší od listopadu 2014. Obdobně je na tom i nejprodávanější benzín Natural 95, jehož cena stoupla až na 36,60 koruny za litr a i on se v čase vrátil do období „drahého“ podzimu 2014.

Avšak západně od našich hranic je situace ještě horší. Například v Německu za Natural 95 řidiči zaplatí téměř 44 korun a za naftu 40 korun za litr. Němci však mají oproti Čechům zhruba o dvě třetiny vyšší platy.

Velký nárust cen během jednoho roku

Srovnání cen, z něhož vychází, že jak nafta, tak i Natural 95 oproti stejnému období loňského roku zdražily zhruba o 8,50 koruny za litr. Za plnou čtyřicetilitrovou nádrž paliva tak řidič zaplatí meziročně o 340 korun více.

„V nejbližších dvou týdnech očekáváme další růst cen benzínu i nafty o 40 až 50 haléřů. Důvodem je zvýšení cen ropy Brent (ropa prodávaná do Evropy a těžená v Severním moři) na současných 78 dolarů za barel, přičemž zářijové maximum bylo až 80 dolarů za barel,“ řekl pro ČTK analytik Boris Tomčiak.

Také ekonom Lukáš Kovanda nevyloučil, že by v některých regionech mohlo dojít ke zdražení benzínu až na 40 korun za litr. „Cena ropy Brent tento týden přeskočila úroveň 80 dolarů za barel. Stalo se tak poprvé od října 2018,“ řekl.

Podle Kovandy je logické pohonné hmoty zdražovat vzhledem k situaci ve světě, ale mnoho čerpacích stanic jde s cenou výše, než by měly. Důvodem je, že mají strach z budoucnosti kvůli pandemickým opatřením, která v minulosti proběhla a způsobila ekonomickou krizi.

Zdroje: prehledne24.cz, reflex.cz, freepik.com

Nejnovější články