Ceny ropy by se mohly pohybovat kolem 80 dolarů za barel, protože Bidenova administrativa zvažuje doplnění strategických ropných rezerv

Podle úterní poznámky Katie Stocktonové ze společnosti Fairlead Strategies by se ceny ropy mohly po poklesu o 30 % od začátku června odrazit ode dna.

Podle úterní poznámky Katie Stocktonové ze společnosti Fairlead Strategies by se ceny ropy mohly po poklesu o 30 % od začátku června odrazit ode dna.

Podle ní futures na ropu WTI v pondělí potvrdily "krátkodobý protitrendový 'nákupní' signál", což podporuje možnost přeprodaného odrazu, který potrvá nejméně dva týdny.

"Odraz následuje po prolomení dlouhodobé podpory, což naznačuje, že se ustálilo dlouhodobé obchodní rozpětí s podporou poblíž 85 dolarů za barel a menší rezistencí na 50denním klouzavém průměru," uvedla Stocktonová."

Padesátidenní klouzavý průměr ropy WTI se v současné době nachází na úrovni přibližně 94 dolarů za barel, což představuje potenciální růst o přibližně 4 % oproti současným úrovním.

Jeho býčí technický pohled na ropu získal v úterý fundamentální podporu po zprávě agentury Bloomberg, podle níž Bidenova administrativa zvažuje plán na doplnění strategických ropných rezerv, pokud cena ropy klesne na úroveň kolem 80 dolarů za barel. Ropa WTI se minulý týden dostala na minimum 81,20 USD za barel.

Potenciální krok Bidenovy administrativy je vnímán jako ochrana růstu těžby ropy v USA tím, že zabrání dalšímu poklesu cen ropy.

Prostřednictvím strategického uvolňování ropných rezerv se Bidenova administrativa snaží jemně vyvážit prudký růst cen ropy - a tím i prudký růst inflace - proti propadu cen ropy, který by měl negativní dopad na ropný sektor se sídlem v USA a motivoval by jej k menším investicím do těžby v době, kdy je energetická nezávislost USA považována za klíčovou otázku národní bezpečnosti.

Od začátku roku Bidenova administrativa podle údajů společnosti YCharts snížila zásoby americké ropy ve strategických ropných rezervách z přibližně 600 milionů barelů na 442 milionů barelů. Tento krok byl považován za způsob, jakým chce administrativa snížit škody na peněženkách spotřebitelů u benzinových pump, protože ceny ropy prudce vzrostly v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Tento krok pravděpodobně zafungoval, protože ceny benzinu v USA od června neustále klesají z průměrných více než 5 dolarů za galon na dnešních pouhých 3,71 dolaru za galon, jak vyplývá z údajů AAA.

Jestliže je však Bidenova administrativa na pokraji strategického nákupu více než 100 milionů barelů ropy za cenu kolem 80 dolarů za barel, byla na trzích s ropou pravděpodobně nastavena spodní hranice, dokud se SPR opět nenaplní.

Ceny ropy se v úterý v podstatě nezměnily, přestože zpráva o indexu spotřebitelských cen (CPI) byla horší, než se očekávalo, a ukázala, že zvýšená inflace zůstává lepkavá.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články