Autor: Filip Kejval

Ceny ropy vyskočily poté, co se vedoucí představitelé EU dohodli na zákazu dovozu většiny ruské ropy

Ceny ropy vzrostly poté, co lídři EU v pondělí dosáhli dohody o zákazu dovozu 90 % ruské ropy do konce roku.

Ceny ropy vzrostly poté, co lídři EU v pondělí dosáhli dohody o zákazu dovozu 90 % ruské ropy do konce roku.

V úterý vzrostl červencový futures na americkou ropu o 2,81 % na 118,29 USD, zatímco futures na ropu Brent vzrostly o 0,93 % na 122,80 USD. Kontrakty na srpen se rovněž obchodovaly výše: Americká ropa vzrostla o 2,84 % na 115,42 USD a ropa Brent o 1,17 % na 118,98 USD za barel.

Dohoda řeší patovou situaci, která nastala poté, co Maďarsko původně jednání zdržovalo. Maďarsko je významným odběratelem ruské ropy a jeho vůdce Viktor Orbán má přátelské vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že tento krok okamžitě zasáhne 75 % ruského dovozu ropy.

Embargo je součástí šestého balíčku sankcí Evropské unie vůči Rusku od jeho invaze na Ukrajinu. Jednání o uvalení ropného embarga probíhají od začátku měsíce.

"Evropská rada souhlasí s tím, že šestý balíček sankcí proti Rusku se bude vztahovat na ropu a ropné produkty dodávané z Ruska do členských států, s dočasnou výjimkou pro ropu dodávanou ropovodem," uvádí se v prohlášení Evropské rady z 31. května.

Evropská rada dodala, že v případě "náhlého přerušení" dodávek budou zavedena "nouzová opatření" k zajištění bezpečnosti dodávek.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci uvedla, že tato dočasná výjimka se vztahuje na zbývající ruskou ropu, která dosud nebyla zakázána.

"Dohodli jsme se, že se Rada k tomuto tématu tak či onak vrátí co nejdříve. Takže je to téma, ke kterému se vrátíme a na kterém budeme muset ještě pracovat, ale je to velký krok vpřed, co jsme dnes udělali," řekla s odkazem na dočasnou výjimku.

Von der Leyenová vysvětlila, že dočasná výjimka byla udělena proto, aby Maďarsko spolu se Slovenskem a Českou republikou - všechny země napojené na jižní část plynovodu - měly přístup, který nemohou snadno nahradit.

Zhruba 36 % ropy dovážené do EU pochází z Ruska, které hraje na světových trzích s ropou významnou roli.

Zákaz by mohl ještě více prohloubit obavy o již tak napjatý trh s energií. Ceny energií v uplynulém roce prudce vzrostly, což přispělo k vyhrocenému inflačnímu prostředí v mnoha zemích.

"Ačkoli dovoz ropovody nebyl do této dohody zahrnut, embargo na dovoz ropy po moři je stále významné, neboť představuje přibližně dvě třetiny dovozu ropy z Ruska do EU," napsal v poznámce k této zprávě Vivek Dhar, ředitel výzkumu těžebních a energetických komodit v Commonwealth Bank of Australia.

"Další zákaz dodávek ruské ropy prostřednictvím zásilek sníží již tak napjatou nabídku při rostoucí poptávce způsobené nástupem řidičské sezóny ve Spojených státech," napsal Avtar Sandu, senior manažer pro komodity v obchodní platformě Philip Nova.

Mezitím se očekává, že OPEC+ se bude držet svého původního plánu mírného zvýšení o 432 000 barelů denně na červenec, dodal Sandu.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články