Autor: Adam Spáčil

Charlie Munger říká, že by si přál, aby kryptoměny

Miliardář a investor Charlie Munger stále není fanouškem kryptoměn.

Miliardář a investor Charlie Munger stále není fanouškem kryptoměn.

"Přál bych si, aby nikdy nebyly vynalezeny," řekl Munger podle listu The Australian Financial Review v pátek na konferenci Sohn v Sydney.

"Obdivuji Číňany, myslím, že se rozhodli správně, když je prostě zakázali," dodal Munger.

V letošním roce zájem o digitální aktiva prudce vzrostl, trh s kryptoměnami v listopadu nakrátko překročil tržní hodnotu 3 bilionů dolarů a nejvyšší mince, jako je bitcoin, dosáhly rekordních hodnot.

Pro 97letého místopředsedu představenstva společnosti Berkshire Hathaway to není nový postoj. V květnu během otázek a odpovědí na výročním shromáždění akcionářů společnosti Berkshire Munger řekl, že jeho nechuť k bitcoinu vzrostla v souvislosti s pandemií Covid-19.

"Úspěch bitcoinu mi samozřejmě vadí," řekl. "Nevítám měnu, která je tak užitečná pro únosce, vyděrače a tak dále, ani se mi nelíbí, že jen tak přehazujete ze svých dalších miliard dolarů někomu, kdo právě ze vzduchu vymyslel nový finanční produkt."

"Myslím, že bych měl skromně říci, že celý ten zatracený vývoj je nechutný a v rozporu se zájmy civilizace," dodal Munger.

Příznivci bitcoinu by s Mungerem samozřejmě nesouhlasili. Ti věří, že bitcoin je uchovatel hodnoty, který lze použít k zajištění proti inflaci. Tvrdili by, že bitcoin je zdravý peer-to-peer finanční systém.

Munger však bitcoin soustavně kritizuje za jeho extrémní volatilitu.

"Je to vlastně taková umělá náhražka zlata. A protože nikdy nekupuji žádné zlato, nekupuji ani žádný bitcoin," řekl Munger v únoru na výročním setkání akcionářů pro deník Daily Journal. "Bitcoin mi připomíná to, co řekl Oscar Wilde o lovu na lišku. Říkal, že je to honba za nesežratelným nevyslovitelným."

Bitcoin se v současné době podle společnosti Coin Metrics obchoduje za přibližně 56 085 dolarů, přičemž jeho tržní hodnota přesahuje 1 bilion dolarů.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články