Autor: Adam Spáčil

Chci se stát multimilionářem a odejít do důchodu mladý, proto nyní používám 5 strategií, abych dosáhl svých finančních cílů

Poté, co jsem většinu svého 20. roku života koulel očima nad myšlenkou spoření na důchod, jsem se ve svých 30 letech přistihl, že o svých budoucích finančních plánech přemýšlím zcela jinak.

Poté, co jsem většinu svých dvacátých let života koulel očima nad myšlenkou spoření na důchod, jsem se ve svých 30 letech přistihl, že o svých budoucích finančních plánech přemýšlím zcela jinak. Nejenže nyní tvrdě pracuji na spoření na důchod, ale stal jsem se posedlý hledáním způsobů, jak odejít do důchodu dříve jako multimilionář.

Docela rád bych strávil zbytek svých let, kdy budu vydělávat, chytrými finančními kroky, abych mohl jít do důchodu pohodlně. A co víc, chci odejít do důchodu jako multimilionář, abych mohl žít na několika různých místech a investovat do zajímavých podniků.

I když se neustále učím, zkoumám a uplatňuji tipy, jak vylepšit své finance, zde je pět hlavních věcí, které nyní dělám, abych mohl odejít do důchodu bohatý.

1. Snížení dluhu

Poté, co jsem se ve svých 20 letech zadlužil, jsem si předsevzal, že budu strategičtěji utrácet své peníze a plánovat velké nákupy i mimořádné události. Abych mohl splnit vysoké cíle v oblasti spoření a měsíčních příspěvků do svého penzijního fondu, musím se ujistit, že si nepřivodím žádný přetrvávající dluh.

Za tímto účelem jsem zavedl pravidla. Například mám v týdnu několik dní bez kreditní karty, kdy platím pouze v hotovosti. Také jsem zrušil propojení své kreditní karty s mými oblíbenými internetovými obchody, abych nemohl využívat rychlých nákupů.

Také jsem si stanovil jako měsíční úkol přispívat do svého pohotovostního fondu, abych měl našetřenou hotovost, kdyby se v mém životě stalo něco neplánovaného a nákladného.

2. Dodržování příspěvků na důchodové pojištění

Teprve na prahu třicítky jsem se rozhodl začít vážně přispívat do svého penzijního fondu. Od té doby se snažím pravidelně přispívat na tento účet.

Zatímco můj příjem jako podnikatele se měsíc od měsíce mění, chci pracovat na zvýšení částky, kterou investuji do svého penzijního fondu, alespoň o 15 % ročně. To mi pomůže využít složeného úročení, díky němuž peníze rostou rychlejším tempem.

3. Diverzifikace mých investic

Kromě svého penzijního fondu jsem začal pracovat na diverzifikaci svého celkového investičního portfolia. Během posledních několika let jsem vložil peníze na akciový trh, do indexových a podílových fondů, nakoupil kryptoměny a NFT a začal se více učit o investování do nemovitostí.

Chcete investovat do akcií? Přečtěte si naši recenzi eToro.

Velkou finanční chybou bylo, že jsem na spořicím účtu držel příliš mnoho hotovosti. Když jsem více peněz vložil do investic, moje finance měly možnost rok od roku exponenciálně růst.

Jako příklad lze uvést akciový trh, který za posledních 50 let dosahoval průměrného výnosu 10 % ročně.

4. Hlídání mých výdajů

Když jsem si udělal inventuru svých financí a návyků při utrácení peněz ve svých 20 letech, uvědomil jsem si, že pokud chci rozšířit své portfolio a odejít do důchodu jako milionář, musím dodržovat rozpočet.

Poslední rok si plánuji, kolik si dovolím utratit za měsíc, a sleduji nákupy každý týden (mám to jednoduché a sleduji to pomocí tabulky v Excelu). Pokud některý týden přeženu výdaje, upravím týdenní rozpočet tak, abych utratil méně a splnil tak svůj měsíční cíl úspor.

To zásadně změnilo mé finanční myšlení a umožnilo mi to strategičtěji přistupovat k tomu, jak denně a měsíčně utrácím peníze.

5. Zvyšování mých pasivních příjmů

Podle daňového úřadu má průměrný milionář sedm zdrojů příjmů. Jako podnikatel, který posledních sedm let pracoval sám na sebe, jsem musel najít způsoby, jak neustále přinášet příjmy různými způsoby (od produktů přes služby, koučování, práci na volné noze a prodej online kurzů).

Ačkoli většina těchto zdrojů příjmů zahrnuje mou aktivní roli, a proto je pro mě obtížné je rozšířit, začínám zkoumat další způsoby, jak získat příjmy, které nesouvisejí s mým podnikáním.

Někteří milionáři například uvádějí, že další příjmy získávají díky investicím do nemovitostí, dividendám z vlastnictví akcií nebo prostřednictvím kapitálových zisků z prodeje zhodnoceného majetku.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články