Generální ředitel společnosti Chipotle Brian Niccol řekl deníku Wall Street Journal, že v letošním roce pravděpodobně opět zvýší ceny, protože inflace přetrvává.
"Inflace bohužel v dohledné době nezmizí," řekl Niccol. "Rozhodně mi to nepřipadá přechodné," dodal pro WSJ.
Niccolovy komentáře přicházejí v době, kdy řetězec rychlého občerstvení vykázal ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 lepší než očekávané tržby, které meziročně vzrostly o 22 % na 2 miliardy dolarů, jak společnost uvedla ve svém oznámení z 31. prosince.
Přesto byla marže společnosti Chipotle ve čtvrtém čtvrtletí ovlivněna inflací, především cenou hovězího masa a přepravného, uvedl finanční ředitel společnosti John Hartung podle přepisu úterního hovoru k výsledkům společnosti. Podle něj je nyní dražší také avokádo.
Velkoobchodní ceny hovězího masa vzrostly v průběhu roku 2021 až o 46 %, vyplývá z údajů amerického ministerstva zemědělství. Mezitím sazby nákladní dopravy v USA v říjnu rostly tempem, které nebylo zaznamenáno po desetiletí, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na údaje společnosti Cass Information Systems. Ceny avokáda se v poslední době rovněž dostaly na rekordní úroveň v důsledku prudkého nárůstu výrobních nákladů, nedostatku pracovních sil a zablokování dodavatelského řetězce, uvádí agentura Bloomberg.
Rostoucí náklady na suroviny přiměly Chipotle v prosinci zvýšit ceny přibližně o 4 %, uvedl Hartung. Řetězec rychlého občerstvení také v červnu zvýšil ceny v celém jídelním lístku. Ceny v jídelním lístku jsou nyní asi o 10 % vyšší než v prvním čtvrtletí loňského roku, uvedl Niccol v hovoru k výsledkům.
Podle webových stránek Chipotle stojí nyní kuřecí burrito v New Yorku 10,30 dolarů. To je asi o 8 % více než maloobchodní cena 9,50 USD z června loňského roku, jak uvádí USA Today.
Odvětví rychlého občerstvení se potýká s inflací, která podle statistického úřadu práce dosáhla v prosinci meziročního maxima za čtyři desetiletí, a to 7 %. Restaurace se také potýkají s rostoucími náklady na pracovní sílu na napjatém trhu práce v době velké rezignace, protože mnoho pracovníků, kteří zůstávají na trhu práce, požaduje zvýšení mezd.
Na konci června společnost Chipotle zvýšila minimální mzdu z 11 dolarů na 15 dolarů za hodinu.
Generální ředitel Chipotle Niccol v úterním hovoru k výsledkům uvedl, že společnost zůstane konkurenceschopná v oblasti mezd, a dodal, že někteří zaměstnanci, kteří společnost opustili, se mezitím vrátili. "Ti zaměstnanci, kteří odešli na výjimku, se vracejí," řekl.
Řetězec plánuje v roce 2022 otevřít 235 až 250 nových restaurací, uvedl ve své tiskové zprávě. Na konci loňského roku bylo v USA, Kanadě, Velké Británii, Francii a Německu 2 950 restaurací Chipotle. Společnost neupřesnila, kde se nové provozovny budou nacházet.
Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com