Čína čelí nedostatku hotovosti

Čínská vláda čelí rostoucímu nedostatku hotovosti. Finanční analytici předpovídají nárůst dluhu, aby tuto mezeru zaplnil.

Čínská vláda čelí rostoucímu nedostatku hotovosti. Finanční analytici předpovídají nárůst dluhu, aby tuto mezeru zaplnil.

„Poslední vlna Omicronu a rozsáhlá omezení platná od poloviny března vedla k prudkému poklesu vládních příjmů, včetně příjmů z prodeje pozemků,“ uvedl Ting Lu, hlavní čínský ekonom společnosti Nomura.

Mezera v hotovosti se odhaduje asi na 6 bilionů juanů (895,52 miliardy dolarů) – zhruba 2,5 bilionu juanů v důsledku vracení daní a vlivem slabší ekonomické produkce. Dalších 3,5 bilionu juanů se odhaduje jako důsledek  ušlých příjmů z prodeje půdy.

„Velká část přicházejících ‚stimulačních opatření‘, ať už se jedná o speciální státní dluhopisy nebo půjčky od politických bank, bude pouze použita k vyplnění této mezery ve financování,“ uvedli analytici Nomury.

Očekává se, že číslo 3,5 bilionu juanů bude velmi těžké naplnit, a bylo uvedeno několik opatření, například použití fiskálních vkladů.

Ekonomické údaje za duben ukázaly slábnutí růstu, kvůli další vlně pandemie Covid a to si vybralo na zemi další daň. Premiér Li Kche-čchiang během vzácného celostátního setkání minulý týden řekl, že v některých ohledech byly potíže horší než v roce 2020.

Ještě před nejnovější epidemií Covid se prodeje pozemků, které jsou významným zdrojem příjmů místní vlády, propadly po tvrdém zásahu Pekingu proti developerům.

Bez zahrnutí daňových škrtů a vracení daní ministerstvo financí uvedlo, že místní fiskální příjmy vzrostly během prvních čtyř měsíců roku o 5,4 % oproti předchozímu roku.  Osm z 31 čínských regionů na úrovni provincií během té doby zaznamenalo pokles fiskálních příjmů, uvedlo ministerstvo, aniž by je jmenovalo.

Neúplné údaje za období od Wind Information ukázaly, že regiony Qinghai, Shandong, Liaoning, Hebei, Guizhou, Hubei, Hunan a Tianjin zaznamenaly meziroční poklesy fiskálních příjmů za první čtyři měsíce roku.  Nejhůře dopadl Tianjin s 27% poklesem.

V roce 2021 byl Tibet podle Wind jediným regionem na úrovni provincie, který zaznamenal pokles fiskálních příjmů.

Je „důležité si všimnout, že k poklesu fiskálních příjmů nedošlo pouze ve městech pod karanténou,“ řekl Zhiwei Zhang, prezident a hlavní ekonom Pinpoint Asset Management.

"Mnoho měst bez ohnisek Omicron také utrpělo, protože jejich ekonomiky jsou propojeny s těmi, které jsou v současné době pod lockdownem," uvedl Zhang v e-mailu v polovině května.  "Ekonomické náklady nejsou omezeny na malý počet měst, je to celostátní problém."


 

Zdroje:cnbc.com; unsplash; bloomberg.com

Nejnovější články