Autor: Filip Kejval

Čína opět snižuje výpůjční úrokovou sazbu ve snaze oživit sektor bydlení

Čína v pátek nečekaně výrazně snížila svou referenční sazbu pro hypotéky, což bylo již druhé snížení v tomto roce, protože Peking se snaží oživit skomírající sektor bydlení a podpořit tak ekonomiku.

Čína v pátek nečekaně výrazně snížila svou referenční sazbu pro hypotéky, což bylo již druhé snížení v tomto roce, protože Peking se snaží oživit skomírající sektor bydlení a podpořit tak ekonomiku.

Vysocí představitelé přislíbili další opatření v boji proti zpomalení druhé největší ekonomiky světa, která byla zasažena epidemiemi Covid-19, jež si vyžádaly přísná opatření a omezení mobility, což způsobilo obrovské narušení hospodářské činnosti.

Čína v rámci měsíční fixace snížila pětiletou základní úrokovou sazbu (LPR) o 15 bazických bodů na 4,45 %, což je největší snížení od roku 2019, kdy Čína tento mechanismus přepracovala. Jednoletá LPR zůstala beze změny na úrovni 3,70 %.

Mnozí ekonomové ze soukromého sektoru očekávají, že čínská ekonomika v tomto čtvrtletí oproti předchozímu roku poklesne, zatímco v prvním čtvrtletí dosáhla růstu 4,8 %. Ukazatele z oblasti poskytování úvěrů, průmyslové výroby a maloobchodních tržeb ukázaly, že přísná opatření související s Covidem a omezení mobility si vybírají vysokou daň.

Klíčovou brzdou růstu je sektor nemovitostí, který se politici snaží změnit. Nemovitosti a související odvětví, jako je stavebnictví, tvoří více než čtvrtinu ekonomiky.

LPR je referenční sazba pro úvěry, kterou měsíčně stanovuje 18 bank a vyhlašuje Čínská lidová banka. Banky používají pětiletou sazbu LPR pro stanovení ceny hypoték, zatímco většina ostatních úvěrů se odvíjí od jednoleté sazby. Obě sazby byly v lednu sníženy s cílem podpořit ekonomiku.

Páteční snížení naznačuje, že "čínský hospodářský růst v letošním roce narážel na stále větší odpor," uvedl Marco Sun, hlavní analytik finančních trhů v MUFG Bank.

"Snížení pětileté sazby LPR bylo pokusem o urychlení oživení sektoru nemovitostí," uvedl Sun a dodal, že úřady upustily od snížení jednoleté sazby, protože nedávné podmínky dostatečné likvidity v bankovním systému zabránily úřadům snížit jednoletou sazbu LPR.

Osmnáct z 28 obchodníků a analytiků v průzkumu agentury Reuters předpovídalo snížení obou sazeb, z toho 12 očekávalo snížení o 5 bazických bodů pro každou z nich.

Kampaň úřadů za snížení vysokého zadlužení přerostla v loňském roce u některých velkých developerů v krizi likvidity, která vyústila v nesplácení dluhopisů a odložení projektů a otřásla světovými finančními trhy.

Od konce loňského roku podniká Peking kroky, které mají pomoci oživit sektor nemovitostí. Patří mezi ně usnadnění získávání finančních prostředků pro velké a státem vlastněné developery, uvolnění pravidel pro vázané účty pro prostředky určené na předprodej a povolení některým místním samosprávám snížit sazby hypoték a poměr akontace.

Tento týden finanční úřady umožnily bankám snížit úrokové sazby hypotečních úvěrů pro některé zájemce o bydlení. Toto opatření ani páteční snížení však samo o sobě nezmírní finanční napětí developerů, z nichž mnozí mají problémy s refinancováním dluhů.

Akcie nemovitostí se v poslední době zotavily, ale nevýrazná reakce na páteční snížení naznačuje, že někteří investoři se domnívají, že to nemusí stačit k oživení sektoru, který se potýká s problémy.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články