Čína se nepřipojí k sankcím proti Rusku, řekl bankovní regulátor

Čínský bankovní a pojišťovací regulátor ve středu uvedl, že země je proti ruským sankcím a nepřipojí se tak tedy k finančním sankcím proti Rusku.

Čínský bankovní a pojišťovací regulátor ve středu uvedl, že země je proti ruským sankcím a nepřipojí se tak tedy k finančním sankcím proti Rusku.

"Všichni sledují nedávný vojenský konflikt nebo válku mezi Ruskem a Ukrajinou," řekl Guo Shuqing, předseda Čínské bankovní a pojišťovací regulační komise.”Postoj Číny jasně vyjádřilo ministerstvo zahraničních věcí. Naše mezinárodní zásady jsou konzistentní a nic se nemění . Pokud jde o finanční sankce, ty nepodporujeme," řekl Guo, přičemž si nešlo nevšimnout jeho zvláštního odporu vůči "jednostranným" sankcím, které podle něj účinně neřeší problémy. "Čína se k takovýmto sankcím nepřipojí."

Guo není jen regulátorem, je také rovněž tajemníkem Čínské komunistické strany Čínské lidové banky, centrální banky země. Ve středu dodal, že doufá, že všechny strany zachovají normální ekonomické výměny a že sankce prozatím nebudou mít na Čínu žádný zjevný dopad.

Čínské ministerstvo zahraničí odmítlo označit ruský útok na Ukrajinu za invazi. Cílem Pekingu bylo podporovat vyjednávání, Čína se tak snaží zaujmout i dále od Ruska svým postojem, než jak bylo vylíčeno na začátku února během vysoce sledovaného setkání mezi čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Spojené státy, Velká Británie a Evropská unie se snažily uvalit sankce na Rusko, nejprve ve snaze zabránit konfliktu s Ukrajinou a následně aby přiměly Putina, aby ukončil svou invazi na Ukrajinu.


 

Zdroje: cnbc.com; unsplash

Nejnovější články