Čína se vyjádřila o daňových úlevách a výdajích na domácí technologie

Čína letos plánuje ve větším měřítku snížit daně a poplatky, přičemž se zaměří na podporu národního technologického rozvoje. Takto se vyjádřil v úterý ministr financí Liu Kun.

Čína letos plánuje ve větším měřítku snížit daně a poplatky, přičemž se zaměří na podporu národního technologického rozvoje, takto se vyjádřil v úterý ministr financí Liu Kun.

Hospodářský růst Číny se trochu zpomalil po odrazu od počátečního šoku z pandemie koronaviru na začátku roku 2020. Analytici očekávají letos větší podporu fiskální a měnové politiky.

Prvním úkolem fiskální politiky je “snížit daně a poplatky ve větším měřítku než loni,” řekl Liu novinářům na tiskové konferenci. K přesnějším číslům se ale nevyjádřil. Předešlé snížení  dosáhlo v roce 2021 celkem 1,1 bilionu jüanů (173,5 miliardy dolarů).

Druhým bodem, který Liu zmínil je podpora technologické „soběstačnosti“ a stabilních výrobních dodavatelských řetězců. Národní výdaje na vědu a techniku ​​vzrostly v roce 2021 o 7,2 % na celkem 970 miliard juanů. Fondy dle něj také podpořily vývoj čipů a nových energetických vozidel.

Čína je k tomuto jednání víceméně dotlačena, jelikož mezi Čínou a USA došlo již v minulosti k eskalaci napětí, a to ve výsledku odřízlo Čínu od dodavatelů klíčových technologií. Tato situace pak přiměla Peking k podpoře domácích technologií. Loni centrální vláda oznámila, že plánuje v letech 2021 až 2025 zvýšit výdaje na výzkum a vývoj o více než 7 % ročně.

"Ministerstvo financí se drží priority zajištění národní rozvojové strategie vědecké a technologické soběstačnosti a sebezdokonalování," řekl viceministr Yu Weiping.

Tvrdil, že během prvních tří čtvrtletí roku 2021 podniky v Číně obdržely 1,3 bilionu juanů, a to na dodatečných odpočtech za výdaje na výzkum a vývoj.

Představitelé ministerstva financí na úterní tiskové konferenci zdůraznili také větší podporu malých podniků, včasné výplaty důchodů a větší převod plateb z centrální vlády na samosprávy.


 

Realitní sektor


 

Nepadla však ani zmínka o nemovitostech, obřím odvětví, které výrazně přispělo k příjmům místní samosprávy.

Čínský trh s nemovitostmi se v posledních několika letech dost propadl kvůli tvrdému zásahu Pekingu proti vysoké závislosti developerů na dluhu pro růst.

U některých provincií činil podíl příjmů více než 40 %, uvedla ratingová agentura. Podle Moody’s tvoří nemovitosti a související sektory dohromady více než čtvrtinu čínského HDP.

Ústřední čínská vláda se chystá svůj rozpočet a cíl hospodářského růstu pro tento rok zveřejnit na výročním zasedání parlamentu na začátku března.

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash 

Nejnovější články