Čína si zajistila ruský plyn s 50% slevou do konce letošního roku

Čína podle zprávy agentury Bloomberg pokračuje ve zvyšování dovozu ruského zemního plynu a nedávno uzavřela dohodu o dodávkách od provozovatele Sachalinu 2 s 50% slevou do konce roku.

Čína podle zprávy agentury Bloomberg pokračuje ve zvyšování dovozu ruského zemního plynu a nedávno uzavřela dohodu o dodávkách od provozovatele Sachalinu 2 s 50% slevou do konce roku.

Čína podle údajů agentury Bloomberg dovezla v první polovině roku o 29 % více ruského zkapalněného zemního plynu než v roce 2021 a v srpnu se dovoz vyšplhal na nejvyšší úroveň od roku 2020. Tím si upevnila pozici jednoho z největších ruských odběratelů energií od invaze na Ukrajinu, který odebírá ropu a zemní plyn s velkými slevami, zatímco Západ se snaží od spotřeby ruských energetických komodit ustoupit.

Čínský apetit po ruské energii nevykazuje známky ústupu, protože země nedávno uzavřela dohodu s ruskou továrnou na zkapalněný zemní plyn Sachalin-2 o nákupu dodávek zemního plynu za polovinu současné spotové ceny, uvedli ve středu pro agenturu Bloomberg obchodníci obeznámení s touto záležitostí.

Dohoda komplikuje situaci v zámoří, kde Evropa čelí hrozící energetické krizi, kterou by mohlo zhoršit případné odpojení od ruského plynu v zimě. Odběr ruského plynu Čínou znamená menší konkurenci na spotovém trhu pro evropské a asijské dodavatele, kteří však ponesou náklady na dražší alternativní dodávky.

A Evropa již trpí prudkým růstem cen energií. Nizozemské futures na TTF, evropský benchmark pro zemní plyn, nedávno vzrostly o 28 % poté, co Rusko oznámilo časově neomezenou odstávku klíčového plynovodu Nord Stream 1, a to až na 268 eur za megawatthodinu.

To se projevilo i na účtech spotřebitelů za elektřinu, protože energie se vyrábí ze zemního plynu. A německá základní zátěž, která je evropským měřítkem pro elektřinu, se vyšplhala na více než 1 400 % nad průměr předchozího desetiletí a v srpnu poprvé překonala hranici 700 eur za megawatthodinu.

To dává tušit, že nás čeká náročná zima, jejíž jedinou pozitivní stránkou je, že Čína před zimou přeprodává Evropě své přebytky zemního plynu. Již nyní byly kontinentu s nedostatkem energie předány 4 miliony tun zkapalněného zemního plynu, a to zejména kvůli snížené poptávce v Číně v důsledku pokračujících výlukových omezení.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články