Čína uloží společnosti Didi pokutu ve výši více než 1 miliardy dolarů za porušení ochrany osobních údajů

Čínské úřady se chystají uložit pokutu ve výši více než 1 miliardy dolarů společnosti Didi Global, uvedli v úterý lidé obeznámení se situací, což by mohlo ukončit vyšetřování kybernetické bezpečnosti firmy.

Čínské úřady se chystají uložit pokutu ve výši více než 1 miliardy dolarů společnosti Didi Global, uvedli v úterý lidé obeznámení se situací, což by mohlo ukončit vyšetřování kybernetické bezpečnosti firmy.

Pokuta by podle nich měla činit více než 8 miliard jüanů (1,28 miliardy dolarů), což představuje asi 4,7 % celkových loňských příjmů společnosti Didi ve výši 27,3 miliardy dolarů.

O možné výši pokuty informoval jako první v úterý deník The Wall Street Journal.

Na žádost agentury Reuters o komentář společnost poskytující služby spolujízdy bezprostředně nereagovala.

Pokuta pro Didi by byla největší regulační sankcí uloženou čínské technologické společnosti od doby, kdy čínský antimonopolní úřad loni udělil pokutu 2,75 miliardy dolarů společnosti Alibaba Group a 527 milionů dolarů společnosti Meituan, která se zabývá elektronickým obchodem.

Pokuta společnosti Alibaba se rovnala přibližně 4 % jejích domácích tržeb za rok 2019, zatímco pokuta společnosti Meituan se rovnala 3 % jejích domácích tržeb za rok 2020.

Trest pro Didi by mohl otevřít cestu k tomu, aby Peking zmírnil omezení, které jí zakazuje přidávat nové uživatele na její platformu, a umožnil obnovení jejích aplikací v domácích obchodech s aplikacemi.

Společnost Didi, kterou v roce 2012 spoluzaložil bývalý zaměstnanec společnosti Alibaba Will Wei Cheng a za níž stojí skupiny SoftBank a Uber Technologies, si již dříve vyčlenila 10 miliard jüanů na případnou pokutu, uvedla agentura Reuters.

Společnost se snaží vrátit své podnikání do normálu poté, co rozzlobila čínské regulační orgány tím, že v červnu 2021 prosadila vstup na burzu v New Yorku v hodnotě 4,4 miliardy dolarů, přestože byla požádána o pozastavení vstupu na burzu.

Několik dní po vstupu společnosti Didi na burzu zahájil čínský úřad pro dohled nad internetem (Cyberspace Administration of China) vyšetřování praktik společnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti a nařídil obchodům s aplikacemi, aby odstranily 25 mobilních aplikací provozovaných společností Didi.

Omezení narušila dominantní postavení společnosti Didi a umožnila konkurenčním službám pro přepravu osob provozovaným automobilkami Geely a SAIC Motor získat podíl na trhu.

Společnost v prosinci oznámila, že stáhne akcie z newyorské burzy, a v květnu získala souhlas akcionářů s tímto plánem.

Akcie společnosti Didi při primární veřejné nabídce (IPO) prudce vzrostly a ocenily ji na 80 miliard dolarů. Jednalo se o největší vstup čínské firmy na burzu v USA od roku 2014.

Kromě společnosti Didi zahájila CAC v červenci 2021 také kontrolu kybernetické bezpečnosti společnosti Full Truck Alliance a online náborového podniku Kanzhun.

Společnosti Kanzhun a Full Truck Alliance 29. června uvedly, že regulační orgán dal jejich aplikacím zelenou k obnovení registrací nových uživatelů.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články