Autor: Petr Jůn

Čínská digitální měna přichází do největší aplikace pro zasílání zpráv WeChat

WeChat, největší čínská aplikace pro zasílání zpráv a jedna z největších platebních služeb v zemi, kterou vlastní společnost Tencent, začne podporovat státní digitální měnu.

WeChat, největší čínská aplikace pro zasílání zpráv a jedna z největších platebních služeb v zemi, kterou vlastní společnost Tencent, začne podporovat státní digitální měnu.

Čína pracuje na digitálním jüanu od roku 2014 a zatím jej nezavedla na celostátní úrovni. Krok společnosti WeChat, která má více než 1 miliardu uživatelů, k podpoře digitální měny by jí však mohl poskytnout obrovskou podporu, pokud s ní lidé začnou platit.

WeChat možná není pro uživatele mimo Čínu tak dobře známý, ale uvnitř druhé největší ekonomiky světa je všudypřítomný. Často se jí přezdívá "super aplikace", protože je do ní zabaleno mnoho služeb. Lidé mohou využívat funkce zasílání zpráv a provádět platby prostřednictvím WeChat Pay, ale také přivolávat taxíky a objednávat jídlo.

WeChat Pay umožňuje uživatelům ukázat obchodníkům čárový kód na telefonu a zaplatit za zboží v obchodě. Lze ji použít i pro nákupy online. WeChat Pay má více než 800 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

Čínská lidová banka, která digitální jüan neboli e-CNY vydává, dosud provedla omezené testy v některých městech prostřednictvím loterií, v nichž centrální banka rozdala některým občanům malé množství této měny.

Nyní se však objevují náznaky, že PBOC hodlá rozšířit používání digitálního jüanu, přestože konkrétní datum celostátního zavedení není stanoveno. Tento týden PBOC spustila aplikaci e-CNY pro uživatele v některých regionech a městech Číny. Ta umožní komukoli v těchto oblastech stáhnout si digitální měnu a zaregistrovat se k jejímu používání. Dříve mohli uživatelé získat aplikaci pouze na základě pozvání.

V Číně dominují mobilním platbám WeChat a Alipay, který provozuje dceřiná společnost Alibaba Ant Group; Alipay také loni začal zkoušet digitální platby v jüanech. WeChat a Alipay jsou však také potenciálními konkurenty vlastní aplikace digitálního jüanu.

Nyní, když WeChat plánuje zavést e-CNY a Alipay je také na palubě, bude mít PBOC větší šanci přimět občany k používání digitální měny.

"Čínští spotřebitelé jsou natolik fixováni na WeChat Pay a Alipay, že není reálné je přesvědčit, aby přešli na novou mobilní platební aplikaci. Proto dává smysl, aby se centrální banka spojila s WeChat Pay a Alipay, na rozdíl od toho, aby to dělala sama," uvedl pro CNBC Linghao Bao, analytik poradenské společnosti Trivium China.

Potenciální rozšíření používání e-CNY přichází před letošními zimními olympijskými hrami v Pekingu. PBOC si klade za cíl mít digitální jüan připravený na tuto událost v čínském hlavním městě.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články