Čínská ekonomika dle ekonomů vykazuje známky stagflace

V Číně se začaly objevovat známky stagflace. Ceny zde neustále rostou, zatímco nejnovější údaje o výrobě ukazují zpomalení výroby. S tímto tvrzením přišli světoví ekonomové.

V Číně se začaly objevovat známky stagflace.  Ceny zde neustále rostou, zatímco nejnovější údaje o výrobě ukazují zpomalení výroby. S tímto tvrzením přišli světoví ekonomové.

Oficiální průzkum zveřejněný v neděli poukazuje na činnost továren v Číně. Dle něj se produkce  v říjnu snížila více, než se očekávalo. Oficiální výrobní index nákupních manažerů za říjen dosáhl 49,2 a klesl pod úroveň 50, která odděluje expanzi od poklesu.

Zhang Zhiwei, hlavní ekonom společnosti Pinpoint Asset Management, uvedl, že index produkce klesl na nejnižší úroveň od zveřejnění v roce 2005, s výjimkou celosvětové finanční krize v roce 2008 a s výjimkou propuknutí Covid-19 v únoru loňského roku.

Naproti tomu index výrobních cen vzrostl na nejvyšší úroveň od zveřejnění v roce 2016, řekl Zhang.

"Tyto signály potvrzují, že čínská ekonomika již pravděpodobně prochází stagflací, skok indexu výrobních cen v říjnu je alarmující.” uvedl Zhang.

Stagflace je stav, kdy ekonomika současně zažívá stagnující aktivitu a zrychlující se inflaci. Tento fenomén byl poprvé rozpoznán v 70. letech 20. století. Ropný šok tehdy vyvolal delší období vyšších cen, ale současně také období prudce klesajícího růstu HDP.

„Mohli jsme jasně zpozorovat… průmyslovou stagflaci v Číně kvůli posilujícímu indexu produkce a zároveň jsme viděli silný nárůst cenového indexu.  Průmyslový sektor je tedy zjevně ve velmi obtížné situaci,“ se vyjádřil k situaci Raymond Yeung, hlavní ekonom velké Číny v ANZ.

Podle respondentů z průzkumu PMI ve zpracovatelském průmyslu, byla v pondělní pozadtavena výroba továrny a to  kvůli sníženým dodávkám energie, nedostatku materiálu a vysokým vstupním nákladům.  Čína v současnosti čelí vážné energetické krizi, protože se potýká s nedostatkem uhlí.

„To vše vedlo k tomu, že firmy musely dále snižovat své zásoby a delší dodací lhůty. Ještě pozoruhodnější je, že tento nedostatek a rostoucí ceny surovin se promítají do vyšších výstupních cen,“ řekla Sheana Yue, asistentka ekonoma z Capital Economics.

Jak se situace bude dále vyvíjet je tedy otázkou. Nesmíme zapomenout brát rovněž v potaz, jak si dál Čína poradí s nedostatkem uhlí.

 

Zdroje: cnbc.com; freepik

Nejnovější články