Dluh na čínském trhu s nemovitostmi by mohl zemi tížit roky

George Magnus je významný ekonom a výzkumný pracovník na Oxfordské univerzitě. Dle něj dluhové problémy, kterým čelí čínský realitní sektor, pravděpodobně způsobí období stagnace. To pak ve finále ovlivní nejen čínskou, ale i ekonomiku v globálním měřítku.

George Magnus je významný ekonom a výzkumný pracovník na Oxfordské univerzitě. Dle něj dluhové problémy, kterým čelí čínský realitní sektor, pravděpodobně způsobí období stagnace. To pak ve finále ovlivní nejen čínskou, ale i ekonomiku v globálním měřítku.

Čínský developer Kaisa Group Holdings byl v pátek pozastaven poté, co se objevily zprávy, že společnost zmeškala pravidelnou platbu za správu majetku.  Stalo se to na pozadí vleklé ságy zahrnující zadluženou developerskou společnost China Evergrande Group.

Z výzev, kterým bude v nadcházejících letech čelit druhá největší ekonomika světa by tou nejproblematičtější mohl být právě dluh  týkající se zejména sektoru nemovitostí.

„Myslím, že je to dluh, který je skutečně nejhrozivější. Myslím, že to můžeme vidět v sektoru nemovitostí, který je jakousi metaforou toho, co se děje ve zbytku sektorů ekonomiky a to mezi samosprávami, státními podniky atd. Myslím, že trh s nemovitostmi nyní skutečně dosáhl bodu zlomu." řekl Magnus.

Čína by se v budoucnu měla zaměřit na kvalitu růstu, nikoli na kvantitu.

„Nyní si myslím, že vláda opravdu nechce spoléhat na to, aby znovu tlačila  na úvěrový akcelerátor a to kvůli riziku obrovské finanční nestability, která by z toho mohla vyústit. Upřímně si myslím, že trh čelí výhledově celým letům stagnace.“

Výzkumná studie renomovaného harvardského profesora veřejné politiky a ekonomie Kennetha Rogoffa a ekonoma MMF Yuanchena Yanga, zveřejněná v srpnu 2020, odhaduje, že sektor nemovitostí tvoří celkové přibližně 29 % čínského HDP.

Čínský realitní sektor se musí upravit, aby se stabilizoval. To zahrnuje investice do bydlení, služby, jako je správa, pronájem a nákup, spolu s dalšími vstupy, jako jsou komodity a předměty dlouhodobé spotřeby.

„Pákový efekt, který v podstatě řídil tento trh a společnosti jako Evergrande... za posledních 10 nebo 15 let, si nemyslím, že to tam ještě v budoucnu bude. To se podle mě nestane." Vylíčil.

Jeho komentáře se také shodují s názory texaského profesora ekonomie A&M Li Gana, který minulý týden prohlásil, že čínský realitní sektor se musí „podstatně zúžit“, aby byla ekonomika v širším měřítku stabilní.

Gan pro úplnost odhadl, že 20 % čínského bytového fondu zeje prázdnotou. Kupci totiž shromažďují druhé a třetí nemovitosti jako investice, zatímco developeři pokračují ve výstavbě milionů nových jednotek každý rok a to na pozadí budoucích let nadměrného zadlužování.
 

Zdroje: cnbc.com; unsplash 

Nejnovější články