Autor: Adam Spáčil

Co je to akcie?

Dnes si krátce vysvětlíme, co vůbec znamená taková akcie a co bychom o ni měli vědět.

Obrázek: unsplash.com

Bylo by nejspíše hloupé nemít alespoň jeden článek, kde by se čtenář, začátečník v investování nedozvěděl, do čeho vlastně by rád investoval, nebo již investuje. Přece jen všichni víme, že na investování do akcií se dají vydělat nemalé peníze s dobrou strategií a znalostmi. Ale víme vůbec, co kupujeme pod pojmem „akcie“?

Akcie je cenný papír, kterým získáme práva ve společnosti, kterou vlastníme. Znamená to tedy, že kupujeme „kus společnosti“ a čím více akcií vlastníme, tím je náš podíl větší. Její cena se pohybuje ve dvou směrech na základě nabídky a poptávky. Pokud je poptávka větší, cena akcie stoupá, pokud je větší nabídka tak klesá. Základním právem je podílení se na zisku společnosti. V případě růstu společnosti, bude růst i zisk, která nám společnost bude vyplácet. Ve společnostech, kde se vyplácí dividendy, má samozřejmě vlastník i právo na dividendu. Společnost si určuje výši dividendy a datum, kdy je bude vyplácet. Dlouhodobé vyplácení dividend je jedním z ukazatelů „zdravé společnosti“. K tomu se vrátíme ale později a vysvětlíme si i další důležité ukazatele pro výběr té nejideálnější společnosti. Nyní se vrátíme k akcii jako takové. Vlastník společnosti má nejenom právo na zisk, ale při větším množství akcií, kde diskutujeme o vlastnictví dané společnosti ve výši procent, má právo i na řízení společnosti. To znamená, že může promlouvat a zasahovat do dění ve společnosti. V neposlední řadě má vlastník právo na likvidační zůstatek, což znamená, jestli se rozhodne o zrušení společnosti z jakéhokoliv důvodu, například vyhlášením bankrotu by mu měl být vyplacen likvidační zůstatek ve velikosti v jaké byl ve společnosti zainvestovaný. Bohužel na vlastníky kmenových akcií toho většinou moc nezůstane. V první řadě se vyplácí likvidita vlastníkům dluhopisů a prioritních akcií a až nakonec vlastníkům kmenových akcií. Teď jsme se dozvěděli další důležitý pojem, na který musíme při analyzování společnosti brát ohled, a tím je likvidita.

Cena akcie hraje důležitou roli v naší „hře na aktiva“, protože určuje naši dlouhodobou návratnost investice. Čím levněji skvělý podnik koupíme, tím větší bude naše návratnost z daného podniku. Máme v kapse 100USD a chceme koupit jablečný strom za 100USD, budeme vždy na podzim sbírat jablka. Pokud ale bude cena jablečného stromu 50USD, můžeme si dovolit koupit 2 a tudíž budeme mít dvakrát více jablek. Inteligentní investor si uvědomí, že pokles ceny skvělého podniku ještě není důvodem k prodeji, naopak, pokud je momentálně nízká cena např. kvůli lockdownu, je to skvělá příležitost ke koupi akcií.

Nejnovější články