Co je to short squeeze? Pochopení toho, proč k nim dochází a jak fungují

Short squeeze je fenomén akciového trhu, něco, co se stane investorům a obchodníkům, kteří jednali v domnění, že aktivum (obvykle akcie) bude klesat - a ono místo toho roste.

Short squeeze je fenomén akciového trhu, něco, co se stane investorům a obchodníkům, kteří jednali v domnění, že aktivum (obvykle akcie) bude klesat - a ono místo toho roste. Zde se dozvíte, jak k tomu dochází.

Co je to short squeeze?

Shortování akcií zahrnuje jejich vypůjčení, obvykle od makléře, a okamžitý prodej v naději, že je později koupíte zpět za nižší cenu, abyste dosáhli zisku.

U short squeeze dochází k tomu, že cena shortované akcie stoupá místo toho, aby klesala, což nutí prodejce shortů rozhodnout se mezi pokrytím své pozice tím, že bude nadále platit úroky z vypůjčených akcií v naději, že cena klesne, nebo tím, že opustí svou pozici nákupem akcií za novou vyšší cenu a jejich vrácením se ztrátou.

Rychlá rada: Další tlak na prodejce krátkých pozic může přijít od původního vlastníka (makléře) akcií, který může obchodníka kdykoli donutit, aby akcie vrátil.

Nevýhody short squeeze jsou značné, a proto je shortování akcií velmi riskantní strategií pro všechny, kromě nejzkušenějších obchodníků.

Příklad short squeeze společnosti GameStop

Na konci ledna 2021 akcie společnosti GameStop (GME), které se obchodovaly kolem 2,57 USD za akcii, náhle vystřelily vzhůru, nakonec až na 500 USD - když uživatelé podskupiny Wall Street Bets na webu Reddit začali akcie skupovat.

To byla špatná zpráva pro prodejce krátkých pozic, kteří sázeli na to, že akcie budou dále klesat. Na rozdíl od většiny investorů, kteří chtějí, aby se jejich akcie zhodnocovaly, short-selleři vydělávají, když ceny akcií klesají, a prodělávají, když rostou.

Když tedy GameStop začal posilovat, tito prodejci krátkých pozic se ocitli v situaci, které se říká short squeeze. Půjčili si na podporu své pesimistické investice a nyní ji museli splatit - nákupem akcií GameStop za vyšší ceny. Nebo jinak vydržet - a riskovat, že přijdou o ještě více peněz.

V polovině července 2021 se cena GME pohybovala kolem 185 dolarů za akcii. Přestože většina analytiků měla na akcie rating Sell, 19. července 2021 se během výprodeje vyvolaného rostoucím počtem případů delta varianty COVID držely dobře. I tehdy GME uzavřela o 2,6 % výše.

Podtrženo a sečteno

Short squeeze je špatnou zprávou pro prodejce krátkých pozic a dobrou zprávou pro investory, kteří se chystají na dlouhé pozice. "Squeeze" nutí prodejce nakrátko nakupovat, čímž se zvyšuje cena akcie, a ti tak přicházejí o peníze. Investoři (kupující) na tom vydělají, protože cena akcie se zvýší. Když více krátkých prodejců odejde, cena se zvýší, což způsobí, že krátcí prodejci více ztratí a kupující více získají.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články