Co jsou NFT a proč některé mají hodnotu milionů?

Mladá dívka, která stvořila tento nový internetový trend, udělala v digitálním světě virální trhlinu, prodává svá díla až za miliony korun. Vy můžete také.

Vytvořený obrázek je nabízen jako „nezastupitelný token“, v angličtině „non-fungible token“ (NFT), způsob vlastnictví originálního digitálního obrázku. Tam, kde byl bitcoin oslavován jako digitální odpověď na měnu, jsou nyní NFT nabízeny jako digitální odpověď na sběratelské předměty.

 

Co jsou NFT?

V ekonomii je zastupitelné aktivum, které lze snadno zaměnit – jako peníze. S penězi můžete vyměnit bankovku v hodnotě např. 1 000 Kč za dvě bankovky v hodnotě 500 Kč a budou mít stejnou hodnotu. Pokud je však něco nezaměnitelné, je to nemožné – to znamená, že má jedinečné vlastnosti, takže to nelze zaměnit s něčím jiným. Může to být dům nebo obraz, jako je Mona Lisa, který je jediný svého druhu. Obraz si můžete vyfotit nebo koupit tisk, ale vždy bude pouze jeden originální obraz.

NFT jsou „jediná svého druhu“ aktiva v digitálním světě, která lze kupovat a prodávat jako jakýkoli jiný majetek, ale nemají žádnou vlastní hmotnou podobu. Digitální tokeny lze považovat za certifikáty vlastnictví pro virtuální nebo fyzická aktiva.

 

Jak NFT fungují?

Tradiční umělecká díla, jako jsou obrazy, jsou cenná právě proto, že jsou jediná svého druhu. Digitální soubory však lze snadno a donekonečna duplikovat. Pomocí NFT lze umělecká díla „tokenizovat“ a vytvořit tak digitální certifikát vlastnictví, který lze kupovat a prodávat. Stejně jako u kryptoměn je záznam o tom, kdo co vlastní, uložen ve sdílené účetní knize známé jako blockchain. Záznamy nelze zfalšovat, protože účetní knihu vedou tisíce počítačů po celém světě. NFT mohou také obsahovat chytré smlouvy, které mohou umělci poskytnout např. na část z budoucího prodeje tokenu.

 

Kolik stojí NFT?

Teoreticky může každý tokenizovat svou práci a prodat ji jako NFT, ale zájem byl podpořen nedávnými titulky o mnohamilionových tržbách. 19. února se za více než 500 000 dolarů prodal animovaný Gif s kočkou Nyan - meme létající kočky Nyan Cat s pop-art z roku 2011. O několik týdnů později hudebník Grimes prodal část svého digitálního umění za více než 6 milionů dolarů. Není to jen umění, které se tokenizuje a prodává.

Zakladatel Twitteru Jack Dorsey propagoval NFT jako vůbec první tweet s nabídkami dosahujícími 2,5 milionu dolarů. Prodej NFT společnosti Christie od digitálního umělce Beeple za 69 milionů dolarů a vytvořil nový rekord pro digitální umění. Francouzská firma Sorare, která prodává fotbalové sběratelské karty ve formě NFT, získala 680 milionů dolarů. Ale stejně jako u kryptoměn existují obavy z dopadu údržby blockchainu na životní prostředí.

 

Může se NFT kopírovat?

Miliony lidí viděly Beepleovo umění, které se prodalo za 69 milionů dolarů, a obrázek byl zkopírován a sdílen nesčetněkrát. V mnoha případech si dokonce umělec ponechává autorská práva ke svému dílu, takže může pokračovat ve výrobě a prodeji kopií. Ale kupující NFT vlastní „token“, který dokazuje, že vlastní „originální“ dílo. Někteří lidé to přirovnávají ke koupi podepsaného tisku.

 

Kdy NFT skončí?

Den před svou rekordní aukcí Beeple – vlastním jménem Mike Winkelmann – řekl BBC: „Vlastně si myslím, že je konec v dohledné době, abych byl upřímný. "A myslím, že bychom v té situaci mohli být právě teď."

Mnozí jsou avšak ještě skeptičtější. David Gerard, autor knihy Attack of the 50-foot Blockchain, řekl, že vidí NFT jako nákup „oficiálních sběratelských předmětů“, podobně jako sběratelské karty. "Někteří umělci si na tomhle dávají hodně záležet... ale vy pravděpodobně nebudete," varoval. Lidé, kteří ve skutečnosti NFT prodávají, jsou „šifrovatelé kryptoměn“, řekl. "Ti stejní kluci, kteří tu byli vždycky a snažili se přijít s novou formou bezcenných kouzelných fazolí, které by mohli prodat za peníze." Bývalý dražitel Christie's Charles Allsopp řekl, že koncept nákupu NFT "nedává smysl". "Myšlenka koupit něco, co tam není, je prostě zvláštní," řekl.

 

 

Zdroje: bbc.com, pexels.com

Nejnovější články