Co se stalo s GameStopem a jaká je budoucnost tohoto prodejce videoher?

Ceny akcií GameStopu tento týden znovu posílily poté, co představenstvo firmy vydalo prohlášení o budoucnosti tohoto prodejce videoher. Vedení firmy v čele s investorem Ryanem Cohenem chtějí přeměnit GameStop na e-commerce obchod a pracují na změně obchodní strategie.

Obrázek: unsplash.com

Pokud vám uniklo lednové pozvednutí okolo GameStopu a jeho akcií (NYSE:GME), zde je rekapitulace událostí.

Co je to GameStop?

GameStop je americký prodejce videoher, herního zboží a spotřební elektroniky. Tento maloobchod pořád funguje na bázi kamenných prodejen, proto asi není třeba vysvětlovat, proč za poslední roky tržby neustále klesaly.

S příchodem covidu-19 se stala situace ještě neutěšenější a zdálo se, že tohle bude konečný hřebík zabitý do rakve GameStopu.

V tom na scénu vstupují aktivističtí investoři a reddit skupina r/wallstreetbets.

Ryan Cohen vyzval GameStop ke změně přístupu

GME měly jednu dobu hodnotu pouhých 2,57 dolarů. Někteří investoři však viděli v GameStopu příležitost. Jeden z nich byl Ryan Cohen.

V listopadu 2020 Cohen vyzval v otevřeném dopise představenstvo GameStopu k přehodnocení strategie firmy.

GameStop se musí rozvinout ve společnost zaměřenou na technologie, která ohromí hráče videoher a přednese výjimečné digitální zážitky – nesmí zůstat herním maloobchodem, který upřednostňuje kamenné prodejny a klopýtá kolem online ekosystému.

Ryan Cohen

V prosinci roku 2020 byly ceny akcií GameStopu na 18,84 dolarech. I po tomto malém vzrůstu však nikdo nemohl očekávat, co následovalo.

r/wallstreetbets vs. hedgeové fondy

Investoři, kteří sázeli na pokles cen GME (short selling) předpokládali, že ceny akcií půjdou zase rychle dolů.

Co je to short selling?

Short selling je forma spekulativního investování. V podstatě jde o sázku, že se sníží cena nějakého cenného papíru nebo komodity.

Investor si za poplatek půjčí akcie, které následně prodá a po nějaké době je koupí zpátky. Pokud se cena akcií snížila, investor si vydělal rozdíl ceny v době prodeje a zpětného nákupu.

Hedgeové fondy používali short selling právě u akcií GameStopu. Uživatelé fóra r/wallstreetbets se rozhodli proti tomuto zasáhnout a pěkně těmto fondům zavařit. Podařilo se jim zvýšit cenu GME až na 347,51 dolarů (27. ledna 2021).

Investoři, kteří shortovali GME museli rychle umenšovat své ztráty zpětným nákupem akcií, což vyneslo GME ještě výš. Nejvyšší cena akcií GameStopu dosáhla až na 483 dolarů.

Investiční fondy utržily obrovské ztráty a nějakou dobu byl kolem celé situace velký rozruch.

Jakmile však všechno ustalo, ceny akcií začaly zase rychle klesat a nezdálo se, že situace nějak odvrátí skon GameStopu.

Amatérští obchodníci měli radost, protože pořádně popíchly Wall Street a nijak zvlášť jim nevadilo, že mnozí z nich teď vlastní nadhodnocené akcie. Někteří experti toto na druhou stranu vnímají jako manipulaci trhu a dotazují se na legálnost celé této akce. Několik amerických regulačních úřadů už oznámilo, že chtějí celou situaci prošetřit.

Proč tento týden akcie GameStopu znovu vylezly nahoru?

Představensto firmy vydalo update o jejich plánech na přebudování GameStopu. Zřídili Výbor pro strategické plánování a alokaci kapitálu, v čele tohoto výboru je právě investor Ryan Cohen.

Vedení plánuje přeměnu z kamenných prodejen na e-commerce. Jak Ryan Cohen původně vyzýval, GameStop se chce stát firmou zaměřenou na technologie.

V důsledku těchto zpráv je cena GME na 272 dolarech (12. března 2021).

Celá tato událost otřásla akciovými trhy, ale zda to bude mít dalekosáhlejší následky je na pováženou. Ani experti se nezdají být ve svých názorech za jedno.

Pro GameStop to však přeci jenom může znamenat znovuzrození.

Zdroje: independent.co.uk, fool.com, washingtonpost.com, nyse.com, nasdaq.com, idnes.cz, aktualne.cz, unsplash.com

Nejnovější články