Co si teď můžete koupit za bitcoin?

S tím, jak se kryptoměna stále více dostává do hlavního proudu, ji přijímá stále více společností.

Když byl bitcoin v roce 2009 uveden na trh, měl se stát prostředkem pro každodenní transakce a umožnit nákup všeho od šálku kávy po počítač nebo dokonce byt. Jeho trajektorie se však brzy po spuštění zvrtla a kryptoměna se rychle stala prostředkem pro kriminální aktivity.

Co si můžete koupit za bitcoiny, pokud nejste zločinec? Seznam je delší, než si myslíte - a každým dnem se prodlužuje..

Bitcoin se dostává do hlavního proudu

Přijetí bitcoinu maloobchodníky a spotřebiteli v průběhu let kopírovalo jeho divokou jízdu na kryptotrhu. Po závratném vzestupu jeho hodnoty v roce 2017 mnoho maloobchodníků oznámilo, že jej začnou ve svých obchodech přijímat - aby později od tohoto rozhodnutí ustoupili. V poslední době se však k myšlence začlenit bitcoin do svého provozu hlásí stále více společností.

Důvody jsou dva:

První z nich je zlepšení technologie kryptoměn. Inovace, jako je Lightning Network, jsou označovány za řešení, jak zvýšit počet transakcí v síti kryptoměn a jak je zrychlit a zefektivnit.

Druhým důvodem je, že kryptoměny již nejsou omezeny na obskurní zákoutí odvětví finančních služeb. Důkazem jejího potenciálu je veřejný vstup na burzu kryptoměn Coinbase, nové cenové rekordy a pozitivní zmínky ze strany regulátorů a politiků.

Vize Satoshiho Nakamota, tajemného vynálezce bitcoinu, se tak dost možná naplní a bitcoin splní svůj původní slib, že se stane měnou pro každodenní transakce.

 

Jak nakupovat za bitcoin

Nejjednodušší způsob, jak za bitcoiny cokoli koupit, je použít kryptografickou platební kartu. Takové karty jsou předem nabité kryptoměnou podle vašeho výběru. Zatímco vy utrácíte kryptoměny, prodejce dostává jako platbu fiat peníze. Kryptografické debetní karty spolupracují s giganty zpracovávajícími platby, jako jsou Mastercard a Visa, a zajišťují tak bezproblémový průběh těchto transakcí.

Co si můžete koupit za Bitcoin

Zatímco počet institucí, které přijímají bitcoiny, roste každým dnem, velké transakce s nimi jsou vzácné. Například bylo zaznamenáno jen velmi málo obchodů s nemovitostmi s využitím kryptoměny. I tak je ale možné za bitcoiny nakoupit celou řadu produktů na webových stránkách elektronických obchodů. Zde jsou některé z nejaktivnějších kategorií.

Automobily

Někteří prodejci automobilů již přijímají bitcoiny jako platidlo. Seznam je poměrně široký a zahrnuje jak prodejce luxusních vozů Lamborghini (oblíbené u bitcoinářů), tak i ty, kteří nabízejí spíše užitková vozidla jako Subarus. Největším a nejnovějším jménem, které se připojilo k seznamu společností, jež umožňují nákup automobilů za kryptoměnu, se stal výrobce elektromobilů Tesla. Zakladatel společnosti Tesla Elon Musk je na základě svého kanálu na Twitteru kryptoměnovým nadšencem a uvedl, že bitcoin podporuje.

Produkty pro technologie a elektronické obchodování

Několik společností, které prodávají především technologické produkty, přijímá bitcoiny na svých webových stránkách. Patří mezi ně například Newegg, AT&T a Microsoft. Společnost Microsoft přijímá bitcoiny pouze ve svém internetovém obchodě, nikoli na své herní platformě Xbox. Na svých stránkách také nepovoluje reklamy propagující kryptoměny nebo produkty související s kryptoměnami.

Overstock, platforma elektronického obchodu prodávající širokou škálu zboží, byla mezi prvními stránkami, které přijímaly bitcoiny; její zakladatel Patrick Byrne byl jejich prvním zastáncem. Nákup produktů za bitcoiny umožňuje i řada dalších velkých i malých stránek. Dvěma příklady jsou Shopify a japonský gigant v oblasti elektronického obchodování Rakuten. Bitcoiny přijímá také společnost Home Depot. 

Pozoruhodnými držiteli jsou doposud Amazon, pravděpodobně největší světový internetový prodejce, a eBay. Ještě v roce 2014 Amazon prohlásil, že nemá v plánu se bitcoiny zabývat. Tato neochota je záhadná, protože platformy vlastněné touto společností, jako například Twitch, umožňují a dokonce podporují používání bitcoinů.
Společnost EBay zvažovala, zda na své platformě povolit používání kryptoměn po nárůstu cen bitcoinů v roce 2017. Dokonce zakoupila velké reklamní bannery na konferencích o kryptoměnách. Společnost se sídlem v kalifornském San Jose však stále nepotvrdila, zda transakce založené na kryptoměnách schválí.
Mezitím společnost PayPal, která byla kdysi dceřinou společností eBay, nyní umožňuje zákazníkům nakupovat, prodávat a držet kryptoměny na svých účtech. 

Šperky a drahé hodinky

Řada výrobců a prodejců luxusního zboží začala přijímat bitcoin jako formu platby. Internetový prodejce luxusního zboží BitDials nabízí hodinky Rolex, Patek Philippe a další špičkové hodinky výměnou za bitcoiny. Výrobce luxusních hodinek Franck Muller dokonce vyrobil hodinky vykládané zlatem a diamanty, které obsahují QR kód z genetického bloku bitcoinu. Některá další klenotnictví navázala spolupráci se zpracovateli plateb, aby usnadnila nákupy v kryptografických obchodech. 

Zpravodajská média

Všechna kryptoměnová média přijímají bitcoiny za předplatné nebo jiné služby. Z mainstreamových médií se Chicago Sun-Times stal prvním velkým vydavatelstvím, které v roce 2014 přijalo bitcoin na své platformě. V témže roce začal kryptoměny za digitální předplatné přijímat i vydavatel časopisů Time Inc. Bitcoiny přijímá také zpravodajská agentura Bloomberg News, která je mezi celostátními publikacemi lídrem v pokrývání kryptoměn.

Pojištění

Pojišťovnictví se v přijímání kryptoměn většinou pohybuje opatrně. Situace se však začíná měnit. Zatímco životní pojištění je stále mimo dosah, poskytovatelé pojištění začali přijímat platby pojistného pomocí bitcoinů i u jiných produktů ve svém portfoliu.

V dubnu 2021 například švýcarská pojišťovna AXA oznámila, že začala přijímat bitcoin jako způsob platby pro všechny své pojistné druhy s výjimkou životního pojištění (kvůli regulačním problémům). Pojišťovna Premier Shield Insurance, která prodává pojistné smlouvy na pojištění domácností a aut ve státech Nové Anglie, také přijímá bitcoin pro platby pojistného.

 

Často kladené dotazy

Jak si mohu něco koupit za bitcoiny?

Nejjednodušší a nejpohodlnější způsob, jak nakupovat pomocí bitcoinu nebo jiných kryptoměn, je pomocí kryptoměnové debetní karty. Tyto karty, které jsou k dispozici u hlavních kryptografických burz a dalších poskytovatelů, umožňují držiteli také vybírat hotovost ze zúčastněných bankomatů. Mnohé z nich jsou zapojeny do hlavních sítí, jako jsou Mastercard a Visa.

 

Jak funguje bitcoinová debetní karta?

Bitcoinové debetní karty fungují podobně jako běžné předplacené debetní karty s tím rozdílem, že místo hotovosti jsou přednabité bitcoiny nebo jinou kryptoměnou podle vašeho výběru. Když je použijete v obchodě, peníze se z vaší karty stáhnou v kryptoměně a obchodníkovi se vyplatí ve fiat penězích, například v dolarech. Když se vám sníží zůstatek, můžete kartu dobít.

KLÍČOVÉ ZÁVĚRY

  • Díky rostoucímu povědomí a popularitě lze nyní bitcoin a další kryptoměny používat k nákupu široké škály produktů a služeb.
  • Počet maloobchodníků a zpracovatelů plateb, kteří přijímají bitcoiny, se v posledních letech zvýšil, i když někteří z nich se stále drží zpátky.
  • Mezi produkty, které je dnes možné zakoupit pomocí bitcoinů, patří elektronika, luxusní hodinky, a dokonce i automobily.

Zdroje: investopedia.com, pixabay.com

 

 

Nejnovější články