Autor: Adam Spáčil

Coinbase varuje uživatele, že v případě bankrotu společnosti mohou přijít o své kryptoměny

Coinbase, jedna z největších kryptoměnových burz, uvedla, že její uživatelé by mohli ztratit přístup ke svým aktivům, pokud by společnost někdy zkrachovala.

Coinbase, jedna z největších kryptoměnových burz, uvedla, že její uživatelé by mohli ztratit přístup ke svým aktivům, pokud by společnost někdy zkrachovala.

Toto sdělení bylo zahrnuto do zprávy o výsledcích společnosti za první čtvrtletí a bylo to poprvé, kdy byl tento rizikový faktor zmíněn. Rovněž bylo uvedeno, že Coinbase drží 256 miliard dolarů ve fiat měnách a virtuálních mincích.

"Vzhledem k tomu, že kryptoměnová aktiva držená v úschově mohou být považována za majetek konkurzní podstaty, mohla by být v případě konkurzu kryptoměnová aktiva, která držíme v úschově jménem našich zákazníků, předmětem konkurzního řízení a tito zákazníci by mohli být považováni za naše obecné nezajištěné věřitele," uvedla společnost.

To znamená, že uživatelé by ztratili přístup ke svým zůstatkům, protože by se staly majetkem společnosti Coinbase.

Je to jiný scénář než u tradičních investic. Mnoho bankovních účtů, včetně běžných a spořicích, je v USA pojištěno u Federálního úřadu pro pojištění vkladů až do výše 250 000 USD na účet, pokud banka zkrachuje.

Kryptoměnoví nadšenci již dlouho hlásají decentralizované hnutí jako způsob, jak dát lidem úplnou kontrolu a vlastnictví jejich financí. To však platí pouze pro ty, kteří své kryptoměny fyzicky ukládají do osobních peněženek, na rozdíl od platformy, jako je Coinbase. (Coinbase nabízí peněženku pro vlastní úschovu s názvem Coinbase Wallet).

Po zprávě o výsledcích, která způsobila propad akcií společnosti o více než 23 %, generální ředitel společnosti Coinbase Brian Armstrong uvedl, že v tuto chvíli nehrozí žádný bankrot.

V úterý večer se na Twitteru pokusil ujistit uživatele, že jejich prostředky jsou v bezpečí, a omluvil se, že o tomto riziku neinformoval otevřeněji, když bylo přidáno. Uvedl, že společnost toto zveřejnění zařadila kvůli pravidlům, která nedávno stanovila Komise pro cenné papíry.

"Toto zveřejnění má smysl v tom, že tato právní ochrana nebyla u soudu testována konkrétně pro aktiva v kryptoměnách a je možné, i když nepravděpodobné, že by se soud rozhodl považovat aktiva zákazníků za součást společnosti v konkurzním řízení, i když by to poškodilo spotřebitele," řekl Armstrong.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články