Credit Suisse odkoupí dluh v hodnotě 3 miliard dolarů a prodá významný hotel, protože obavy z úvěrů přetrvávají

V neděli 25. září 2022 visí nad vchodem do pobočky Credit Suisse Group AG ve švýcarském Curychu nápis.

Inflace ve Švýcarsku se od začátku roku více než zdvojnásobila a Státní sekretariát pro hospodářské záležitosti očekává, že v roce 2022 dosáhne tříletého maxima ve výši 3 %.

Přichází poté, co se akcie Credit Suisse na začátku týdne krátce ocitly na historickém minimu a swapy úvěrového selhání dosáhly rekordní výše v souvislosti se skepsí trhu ohledně její budoucnosti.

V pátečním prohlášení k nabídce na odkup dluhu Credit Suisse uvedla: "Transakce jsou v souladu s naším proaktivním přístupem k řízení celkové skladby závazků a optimalizaci úrokových nákladů a umožňují nám využít tržních podmínek k odkupu dluhu za atraktivní ceny."

Švýcarský věřitel také potvrdil, že prodává svůj slavný hotel Savoy ve finanční čtvrti Curychu.

Banka Credit Suisse, která se potýká s problémy, nabídla v pátek odkup dluhových cenných papírů v hodnotě až 3 miliard švýcarských franků (3,03 miliardy USD), protože se pohybuje v prostředí klesající ceny akcií a nárůstu sázek proti jejímu dluhu.

Po sérii skandálů a selhání v řízení rizik přistoupila banka k rozsáhlé strategické revizi pod vedením nového generálního ředitele a spolu se čtvrtletními výsledky hospodaření, které jsou naplánovány na 27. října, poskytne i aktuální informace o jejím postupu.

Nejdražší ze skandálů byla expozice banky vůči hedgeovému fondu Archegos ve výši 5 miliard dolarů, který se zhroutil v březnu 2021. Credit Suisse od té doby obměnila svůj manažerský tým, pozastavila zpětný odkup akcií a snížila dividendu, protože se snaží posílit svou budoucnost.

V pátek banka oznámila nabídku hotovosti týkající se osmi prioritních dluhových cenných papírů denominovaných v eurech nebo librách šterlinků v hodnotě až 1 miliardy eur (980 milionů USD) spolu s 12 cennými papíry denominovanými v amerických dolarech v hodnotě až 2 miliardy USD. Nabídky na dluhové cenné papíry vyprší do 3. listopadu, resp. 10. listopadu.

Akcie Credit Suisse se po páteční zprávě obchodovaly o více než 7 % výše, nicméně od začátku roku zůstávají zhruba o 50 % níže.

Není to žádný "Lehmanův moment"

Ačkoli rostoucí úvěrové riziko evropských bank může vyvolat vzpomínky na globální finanční krizi z roku 2008, analytici zdůrazňují, že kapitálové rezervy jsou nyní výrazně vyšší.

MSCI Research ve čtvrteční zprávě také zdůraznila, že ačkoli je objem swapů úvěrového selhání v historickém kontextu vysoký - zejména u Credit Suisse a Deutsche Bank - zatím nenaznačuje bezprostřední selhání celého sektoru.

Kreditní spready Credit Suisse a Deutsche Bank dosáhly historicky vysokých úrovní, zatímco spready ostatních velkých evropských bank se rovněž rozšířily, ale podle MSCI se sklon křivek kreditních spreadů obecně spíše strmější, než aby se invertoval.

"Inverze křivky by odrážela obavy investorů z krátkodobého selhání, a to bylo pozorováno v roce 2008 napříč bankami. Credit Suisse je jedinou velkou bankou, u které se křivka v poslední době zploštila," poznamenali výkonní ředitelé MSCI Research Gergely Szalka a Thomas Verbraken.

"Standardní model využívající současné ceny CDS ukazuje tržní šestiměsíční pravděpodobnost selhání přibližně 2 % u Credit Suisse a 1 % u Deutsche Bank a pětiletou pravděpodobnost selhání 23 % u Credit Suisse a 17 % u Deutsche Bank."

Podle Szalky a Verbrakena tyto tržně implikované pravděpodobnosti sice nenaznačují bezprostřední selhání v krátkodobém horizontu, ale obavy trhu o životaschopnost obou bank v dlouhodobém horizontu jsou zřetelnější.

"Vše tedy nasvědčuje tomu, že tržní data naznačují, že Lehmanův moment pro evropské banky se prozatím nezdá být pravděpodobný," uzavřeli.

"Pozitivní vývoj"

Johann Scholtz, akciový analytik společnosti Morningstar, v pátek pro CNBC uvedl, že odkup dluhu je "pozitivním" signálem ze strany Credit Suisse pro skeptický úvěrový trh, že "není v zoufalé situaci", pokud jde o likviditu.

Odmítl také názor, že prodej hotelu Savoy v Curychu byl součástí "honby za likviditou", a naznačil, že získaná hotovost nebude stačit na řešení nějakého zásadního problému s likviditou.

"Myslím, že by bylo fér říci, že ve výsledcích za třetí čtvrtletí se objeví poměrně hodně odpisů. Myslím, že se pravděpodobně budou dívat na 'kuchyňský dřez', protože si myslím, že to je skutečně to, co trh také hledá," řekl Scholtz.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články