Autor: Petr Jůn

Dalším terčem čínské regulace jsou algoritmy

Čína bezprecedentně dokončila regulaci, která upravuje způsob, jakým mohou technologické společnosti používat doporučující algoritmy.

Čína bezprecedentně dokončila regulaci, která upravuje způsob, jakým mohou technologické společnosti používat doporučující algoritmy, a zaměřila se tak na tajemství úspěchu mnoha technologických gigantů v zemi.

Pravidla, která byla poprvé představena v loňském roce, vstoupí v platnost 1. března, kdy Peking pokračuje ve svém úsilí o zpřísnění regulace čínského technologického sektoru.

Algoritmy mají zásadní význam pro fungování mnoha technologických společností - od doporučování zboží v aplikacích elektronického obchodu uživatelům až po doporučení na sociálních sítích.

Investoři budou sledovat, zda tato pravidla ovlivní obchodní modely společností, od Alibaby po Tencent, a jak budou regulační orgány zákon prosazovat.

Zde jsou některá ustanovení čínského nařízení o algoritmech:

Společnosti nesmí používat doporučení algoritmů k činnostem, které porušují čínské zákony, například k ohrožení národní bezpečnosti.

Algoritmické doporučovací služby, které poskytují zpravodajské informace, musí získat licenci a nesmí šířit falešné zprávy. Toto ustanovení bylo novinkou v loňském návrhu pravidel.

Společnosti musí uživatele informovat o "základních principech, účelu a hlavním mechanismu fungování" algoritmické doporučovací služby.

Uživatelé musí mít možnost odhlásit se z využívání služeb doporučování prostřednictvím algoritmů.

Společnosti musí starším lidem usnadnit "bezpečné používání" algoritmických doporučovacích služeb a chránit je před takovými věcmi, jako jsou podvody a podvodníci. To byl také nový dodatek k předchozímu návrhu.


 

"Tyto změny odrážejí některé z největších obav napříč současnou čínskou společností - kontrola obsahu na internetu, krize stárnoucí populace, transparentnost velkých technologických společností, protisoutěžní chování - a snaží se předejít budoucnosti, kdy budou algoritmy využívány k rozkladu společenské jednoty nebo k prohlubování problémů na trhu," řekla Kendra Schaeferová, partnerka pekingské poradenské společnosti Trivium China.

Vymáhání práva a pokuty

Za porušení pravidel mohou být společnosti pokutovány částkou od 10 000 jüanů do 100 000 jüanů (přibližně 1 570 až 15 740 USD).

Prosazování nařízení o algoritmech by však mohlo vyvolat střet mezi regulačními orgány a technologickými společnostmi. To proto, že aby regulátoři mohli zjistit porušení, budou možná muset zkontrolovat kód, který stojí za algoritmy.

"Algoritmy jsou nejhlubším tajemstvím společnosti, jejím nejcennějším aktivem a nechat vládu, aby se v nich hrabala, by byl problém," řekl Schaefer.

Regulační orgány mezitím vstoupí na neprobádané území, když se budou snažit dohlížet na algoritmy technologických společností.

Dopad na obchodní modely

Regulace algoritmů je součástí více než rok trvající kampaně Pekingu, jejímž cílem je posílit dohled nad domácím technologickým sektorem a omezit moc čínských gigantů, kteří po léta rostli do značné míry bez zátěže.

V loňském roce Čína zavedla antimonopolní pravidla pro společnosti provozující internetové platformy, přelomový zákon o ochraně údajů a zkrátila dobu, po kterou mohou děti hrát online hry.

Nová pravidla pro algoritmy by pravděpodobně mohla mít vliv na obchodní modely technologických společností vzhledem k tomu, jak zásadní jsou pro způsob fungování těchto společností, které se ale pravděpodobně v dlouhodobém horizontu dokáží přizpůsobit.

"Tato pravidla mohou mít na společnosti dopad spíše v krátkodobém horizontu, zejména proto, že čínské technologické společnosti spěchají s výkladem, implementací a dodržováním těchto pravidel spolu s řadou dalších nedávno přijatých technologických předpisů," řekl Ziyang Fan, vedoucí oddělení digitálního obchodu Světového ekonomického fóra.

"Zároveň, i když jsou tato pravidla rozsáhlá a dalekosáhlá, nepředstavují pro společnosti absolutní 'rozsudek smrti'. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu není vyloučeno, že by společnosti mohly vyvinout řešení, jak pravidla obejít a zároveň splnit [upravené] obchodní cíle."

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články