Autor: Petr Jůn

Dlouholetý generální ředitel JPMorgan Chase očekává nejlepší hospodářský růst za poslední desetiletí

Jamie Dimon uvedl, že Spojené státy čeká nejlepší hospodářský růst za poslední desetiletí.

Jamie Dimon uvedl, že Spojené státy čeká nejlepší hospodářský růst za poslední desetiletí.

"Letos budeme mít nejlepší růst, jaký jsme kdy měli, myslím, že možná někdy od doby po Velké hospodářské krizi," řekl Dimon během 40. výroční konference J.P. Morgan Healthcare Conference. "Příští rok bude také velmi dobrý."

Dimon, dlouholetý generální ředitel a předseda představenstva společnosti JPMorgan Chase, uvedl, že jeho důvěra pramení ze silné bilance amerických spotřebitelů. JPMorgan je největší americkou bankou podle aktiv a má vztahy s polovinou domácností v zemi.

"Rozvaha spotřebitelů nebyla nikdy v lepší kondici; dnes utrácejí o 25 % více než před Kovidem," řekl Dimon. "Jejich poměr k dluhové službě je lepší než kdykoli předtím, co vedeme záznamy po dobu 50 let."

Dimon uvedl, že růst přijde i v době, kdy Fed zvýší sazby možná více, než investoři očekávají. Ekonomové Goldman Sachs předpověděli na letošní rok čtyři zvýšení sazeb a Dimon řekl, že by byl překvapen, kdyby centrální banka nešla ještě dál.

"Je možné, že inflace je horší, než si myslí, a zvýší sazby více, než si lidé myslí," řekl Dimon. "Osobně bych byl překvapen, kdyby to byla jen čtyři zvýšení."

Dimon již dříve vyjádřil očekávání vyšších sazeb. Banky mají tendenci prosperovat v prostředí rostoucích sazeb, protože jejich úvěrové marže se s růstem sazeb zvyšují.

Akcie bank v letošním roce s růstem sazeb skutečně prudce rostly. Bankovní index KBW vyskočil minulý týden o 10 %, což je pro tento index 24 společností nejlepší začátek roku v historii.

Dimon však uvedl, že ačkoli základní ekonomika vypadá silně, investoři na akciovém trhu mohou prožít bouřlivý rok, protože Fed se pustí do práce.

"Trh je jiný," řekl Dimon. "Tak nějak očekáváme, že trh bude letos hodně volatilní, protože sazby půjdou nahoru a lidé budou tak nějak přehodnocovat prognózy."

"Pokud budeme mít štěstí, Fed dokáže zpomalit a my budeme mít to, čemu se říká ´měkké přistání´," dodal Dimon.

Zdroj: cnbc.com, Freepik

Nejnovější články