Dluhopisy se nacházejí uprostřed nejhoršího propadu od roku 1949

Podle pátečního sdělení Bank of America bude rozpad trhu s dluhopisy v nadcházejících měsících nadále negativně působit na akcie.

Podle pátečního sdělení Bank of America bude rozpad trhu s dluhopisy v nadcházejících měsících nadále negativně působit na akcie.

Dluhopisy zažívají nejhorší pokles od roku 1949, protože úrokové sazby rostou v souvislosti s celosvětovou kampaní centrálních bank v boji proti inflaci. Americký dluhopisový ETF Aggregate se od počátku roku propadl o 15 %, zatímco globální dluhopisy klesly ještě více.

Tyto prudce rostoucí úrokové sazby a následně klesající ceny dluhopisů však představují riziko, že si vynutí další likvidaci na akciovém trhu, která by fakticky zrušila nejhromadnější obchody, které investoři v průběhu let drželi.

"Krach dluhopisů v posledních týdnech znamená, že maxima v úvěrových rozpětích, minima v akciích ještě nejsou," řekl Michael Hartnett z BofA.

Konkrétně Hartnett uvedl, že probíhající krach na trhu dluhopisů může vést k úvěrové události, která by efektivně zrušila dlouhé obchody s americkým dolarem, dlouhé obchody s americkými technologiemi a dlouhé obchody se soukromými akciemi, které investoři ve velké míře drží již řadu let.

Tyto přeplněné obchody pomohly katapultovat technologické společnosti s megakapacitou, jako jsou Apple, Amazon, Alphabet a Microsoft, v bilionové giganty, které tvoří téměř 20 % S&P 500.

"Skutečná kapitulace nastává, když investoři prodávají to, co mají rádi a co vlastní," řekl Hartnett.

Kromě kapitulace investorů je dalším znamením, že na akciovém trhu nastalo dno, když úrokové sazby dosáhnou svého vrcholu, ale vzhledem k jestřábímu komentáři Fedu na středečním zasedání FOMC k tomu nemusí dojít v dohledné době.

"Fed funds, výnosy státních dluhopisů, míra nezaměstnanosti v USA, to vše směřuje do pásma 4-5 % v příštích 4-5 měsících/čtvrtletích," řekl Hartnett a dodal, že investoři chtějí od vlád a centrálních bank koordinaci politiky a důvěryhodnost, a "dokud ji nedostanou, budou pravděpodobně tlačit na šorty".

I přes medvědí pohled je Hartnett konstruktivní, pokud budou americké akcie nadále klesat dolů. "Kousnout při 3 600 bodech [na indexu S&P 500], kousnout při 3 300 bodech, žrát při 3 000 bodech," řekl Hartnett. Dokud však nebude těchto úrovní dosaženo, hotovost a komodity podle něj pravděpodobně překonají akcie a dluhopisy.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články