Autor: Filip Kejval

Dow klesá o více než 1100 bodů, protože americké akcie se propadají kvůli rostoucím obavám z recese po slabých výsledcích maloobchodních gigantů

Dow Jones se ve středu propadl o více než 1 100 bodů, protože akcie se propadly poté, co společnost Target v prvním čtvrtletí nedosáhla zisku.

Dow Jones se ve středu propadl o více než 1 100 bodů.

Akcie společnosti Target se ve středu propadly až o 28 % poté, co maloobchodní řetězec vykázal nižší zisky, než se očekávalo. Maloobchodní řetězec uvedl, že ziskovost ovlivnil nárůst nákladů na pohonné hmoty a dopravu.

Propad akcií společnosti Target následuje po úterním zveřejnění špatných výsledků společnosti Walmart, které způsobily propad jejích akcií o více než 11 %. Walmart i Target uvedly, že kombinace špatně prodejných zásob a vyšších vstupních nákladů zasáhla zisky, obě společnosti však uvedly, že spotřebitelé z jejich pohledu stále zůstávají na solidní úrovni.

Také společnost Lowe's zaznamenala ve středu pokles v souvislosti se ziskem a Home Depot se výrazně prodal, přestože v úterý překonal odhady zisku. Investoři nyní poukazují na velké ztráty zisků maloobchodních prodejců jako na další známku toho, že se blíží hospodářská recese.

Jeremy Grantham ze společnosti GMO uvedl, že index S&P 500 klesne ze svého maxima nejméně o 40 %, protože v prostředí přetrvávající inflace a zpomalujícího se hospodářského růstu se začíná projevovat recese.

Generální ředitel společnosti Wells Fargo uvedl, že o hospodářském poklesu v USA "není pochyb" a že je obtížné se recesi vyhnout. Charlie Scharf v úterním projevu na festivalu "Future of Everything" listu Wall Street Journal uvedl: "Bude těžké vyhnout se nějaké recesi."

USA navrhly cla na ruskou ropu, aby omezily růst cen energií v důsledku možného embarga ze strany EU, která jedná s evropskými spojenci. Clo by vstoupilo v platnost dříve, než Evropská unie do konce letošního roku zavede úplný zákaz ruské ropy.

Spotřebitelské ceny v celé britské ekonomice vzrostly v dubnu nejvíce za posledních 40 let, protože rostoucí účty za energie a potraviny prohloubily krizi životních nákladů, která hrozí, že zemi ještě letos uvrhne do recese. Meziroční inflace indexu spotřebitelských cen dosáhla v dubnu 9 %, uvedl ve středu Úřad pro národní statistiku, přičemž v březnu činila 7 %.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články