Dow se propadl o 1000 bodů, protože předseda Fedu Powell varoval, že zvýšení sazeb v boji proti inflaci způsobí potíže

Akcie v USA se na konci týdne propadly a klesly, když investoři vstřebali jestřábí komentáře předsedy Fedu Jeroma Powella v Jackson Hole ve Wyomingu.

Akcie v USA se na konci týdne propadly a klesly, když investoři vstřebali jestřábí komentáře předsedy Fedu Jeroma Powella v Jackson Hole ve Wyomingu.

Signalizoval, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb a udržovat je na vyšších úrovních, dokud se nepodaří zkrotit inflaci, čímž zmařil naděje, že se brzy začnou snižovat. Powell také varoval, že zvyšování sazeb "přinese určitou bolest domácnostem a podnikům", a dodal, že takové potíže jsou cenou za snižování inflace.

"Neobnovení cenové stability by však znamenalo mnohem větší bolest," řekl.

Pro Cliffa Hodge, investičního ředitele společnosti Cornerstone Wealth, jestřábí poselství drasticky snižuje šanci na měkké přistání a zvyšuje pravděpodobnost recese v roce 2023.

"Hlavní poselství: očekávejte větší volatilitu a tvrdší podmínky pro akcie," řekl. "Dobré zprávy v ekonomice budou špatnými zprávami pro akcie a naopak. Fed bude i nadále agresivní na úkor růstu a má vysokou laťku, aby ustoupil."

Po Powellových komentářích začali investoři podle nástroje CME FedWatch sázet na nižší pravděpodobnost zářijového zvýšení sazeb o 75 bazických bodů. Kurz po projevu klesl ze čtvrtečních 64 % na 54,5 %.

Ruské zásobníky plynu jsou mezitím na zimu naplněny z 90 %, zatímco Evropa se stále snaží zajistit si dodávky před příchodem chladných měsíců. Domácnosti ve Velké Británii zaplatí tuto zimu za teplo o 178 % více než před rokem.

Komise pro cenné papíry a burzy oznámila dohodu, která umožní americkým inspektorům provádět audit čínských firem, což by mohlo zabránit vyřazení stovek čínských akcií z amerických burz.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články