Autor: Filip Kejval

Dow se propadl o více než 900 bodů a zaznamenal nejhorší den od roku 2020, klesá již čtvrtý týden v řadě

Akcie se v pátek propadly a index Dow Jones Industrial Average utrpěl nejhorší jednodenní ztrátu od vypuknutí pandemie, protože nejnovější výsledky hospodaření podniků a vyhlídky na růst sazeb podnítily vlnu výprodejů.

Akcie se v pátek propadly a index Dow Jones Industrial Average utrpěl nejhorší jednodenní ztrátu od vypuknutí pandemie, protože nejnovější výsledky hospodaření podniků a vyhlídky na růst sazeb podnítily vlnu výprodejů.

Dow klesl o 981,36 bodu, tj. o 2,8 %, na 33 811,40 bodu. Index S&P 500 klesl o 2,8 % na 4 271,78 bodu a zaznamenal tak nejhorší den od března. Nasdaq Composite klesl o 2,6 % na 12 839,29 bodu. Páteční ztráta byla pro Dow největší od 28. října 2020.

UnitedHealth klesla o více než 3 %, což snížilo hodnotu indexu Dow o více než 100 bodů. Společnost Caterpillar rovněž vyřadila z 30-ti akciového průměru téměř 100 bodů a v průběhu dne klesla o 6,6 %. Velký podíl na poklesu měly také společnosti Goldman Sachs, Home Depot a Visa.

Díky těmto ztrátám poklesl Dow o 1,9 % za celý týden, což je jeho čtvrtý týdenní pokles v řadě a devátý ztrátový týden z posledních 11. Index S&P 500 vykázal týdenní ztrátu 2,8 %, což představuje třetí týdenní pokles v řadě. Index Nasdaq byl tento týden nejslabší a ztratil 3,8 %.

V pátek vedly k poklesu trhu společnosti, které oznámily neuspokojivé čtvrtletní výsledky. Společnost HCA Healthcare se propadla o 21,8 % a byla nejhorší akcií v indexu S&P 500. Pokles nastal poté, co společnost zveřejnila slabý celoroční výhled zisku a tržeb.

"Zdá se, že investoři se v poslední době odklánějí od příběhu TINA 'neexistuje žádná alternativa', pokud jde o akcie," řekl Brian Price, vedoucí oddělení správy investic společnosti Commonwealth Financial Network. "Toto je druhý týden po sobě, kdy došlo k výraznému odlivu prostředků z akciových podílových fondů, a je nepravděpodobné, že by dny, jako je ten dnešní, tento sentiment změnily."

To vedlo k poklesu dalších akcií v sektoru zdravotní péče. Společnosti Intuitive Surgical a Universal Health Services ztratily 14,3 %. DaVita klesla o téměř 9,2 % a DexCom o 6,7 %.

Akcie společnosti Verizon klesly o 5,6 % poté, co společnost vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu 36 000 měsíčních telefonních účastníků.

Akcie společnosti Gap se propadly o 18 % poté, co společnost oznámila, že generální ředitelka divize Old Navy Nancy Greenová tento týden z firmy odchází. Společnost Gap rovněž snížila výhled růstu čistých tržeb ve fiskálním roce 2022.

"Jde o Powellovy komentáře, ale opatrné poznámky o budoucím růstu tržeb v tolika oznámeních o příjmech zdůrazňují zásadní věc: boj s inflací způsobí určitou bolest," uvedla Jeanette Garrettyová, hlavní ekonomka společnosti Robertson Stephens Wealth Management.

Páteční vývoj následoval po dramatickém obratu ve čtvrtek po projevu předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, který zhoršil náladu na trhu. Powell během panelu Mezinárodního měnového fondu řekl, že zkrocení inflace je "naprosto zásadní" a že v květnu je na stole zvýšení o 50 bazických bodů.

"Jestřábí postoj centrálních bank a opětovný růst výnosů dluhopisů opět hýbou trhy," uvedl pro CNBC Ross Mayfield, analytik investiční strategie ve společnosti Baird. "Nic zvlášť nového, ale čerstvé připomenutí monumentálního posunu, který probíhá na politické frontě. Powell poznamenal, že může být výhodou předčasné zvyšování úrokových sazeb a agresivita na začátku, to je připravuje na možnost pozdějšího snížení, pokud ekonomika klopýtne."

Sazby ve čtvrtek po Powellově výroku vyskočily. V pátek se výnosy desetiletých státních dluhopisů mírně snížily na úroveň kolem 2,9 %.

Loretta Mesterová, prezidentka Federální rezervní banky v Clevelandu, v pátečním pořadu CNBC "Closing Bell" na otázku ohledně potenciálního zvýšení sazeb o 75 bazických bodů odpověděla, že "tam nemusíme jít", a uvedla, že by podpořila zvýšení sazeb o 50 bazických bodů v květnu.

"Přestože duben zaznamenal nejsilnější průměrný růst cen od druhé světové války a druhou nejvyšší frekvenci růstu, vyhlídky na agresivnější zpřísňování sazeb ze strany Federálního rezervního systému v reakci na míru inflace, která nebyla zaznamenána od počátku 80. let, nadále doléhají na ceny akcií a nervy investorů," uvedl pro CNBC Sam Stovall, hlavní investiční stratég společnosti CFRA Research.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články