Ekvádor a Čína dosáhly dohody o restrukturalizaci miliardového dluhu

S velkou finanční mocí, jak se Čína učí, přichází i velká zodpovědnost - nebo alespoň ochota restrukturalizovat půjčky, u nichž hrozí, že budou.

S velkou finanční mocí, jak se Čína učí, přichází i velká zodpovědnost - nebo alespoň ochota restrukturalizovat úvěry, kterým hrozí nesplácení.

Příklad: Ekvádorský prezident Guillermo Lasso v pondělí oznámil, že jeho země dosáhla dohody s Čínou o restrukturalizaci nesplaceného dluhu ve výši přibližně 4,4 miliardy dolarů. Tento krok ušetří jeho zemi v letech 2022 až 2025 1 miliardu dolarů.

Výhody restrukturalizace

Chce-li Čína zvýšit svůj vliv po celém světě, plánuje do roku 2048 poskytnout po celém světě půjčky ve výši 900 miliard dolarů - a Ekvádor pro uskutečnění tohoto cíle udělal více než dost. V letech 2007 až 2017 si tato jihoamerická země vzala od Pekingu půjčky v hodnotě neuvěřitelných 18 miliard dolarů - především v době, kdy byl ve funkci bývalý prezident Rafael Correa, levicový odpůrce USA se slabostí pro Komunistickou stranu Číny.

V letošním roce však náročné ekonomické podmínky (konkrétně klesající ceny ropy) způsobily, že zemi hrozí neschopnost splácet půjčky. V únoru prezident Lasso odcestoval do Pekingu, aby jednal o dohodě o restrukturalizaci, a nyní se konečně podařilo zformulovat detaily inkoustem:

Klouzavé dohody: Vyšetřovatelé a ekonomové již dříve kritizovali nedostatek transparentnosti a vysoké úrokové sazby spojené s čínskými půjčkami v zemi. Dohody se dosud ukázaly také jako poměrně nákladné. Část dluhu byla zajištěna budoucím prodejem ekvádorské ropy - v některých letech stačila vázat téměř 5 miliard dolarů ušlých příjmů, protože smlouvy nepočítaly s masivním nárůstem převládajících cen.

Dvojí selhání: Čína na vlastní kůži zjišťuje, že být jedním z největších světových věřitelů má své nevýhody. Podle dokumentu, který letos zveřejnila Světová banka, uzavřelo v letech 2008 až 2017 více než 71 zemí rozvíjejících se trhů s Čínou dohody o restrukturalizaci dluhu - naprostá většina z nich pouze prodloužila, ale nesnížila celkovou dlužnou částku. Shodněme se na tom, že to odložíme jako zítřejší problém.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články