Elon Musk: „Budu překvapen, pokud do pěti let nepřistaneme na Marsu“

Elon Musk má úplně novou plánovanou časovou osu pro svůj projekt Mars – a ano, cesta lidí na Mars se dle něj uskuteční dříve, než jste si možná mysleli.

Elon Musk má úplně novou časovou osu pro svůj  projekt Mars – a ano, cesta na Mars se dle něj uskuteční dříve, než jste si možná mysleli.

"Budu překvapen, pokud na Marsu nepřistaneme do pěti let," řekl Musk časopisu Time Magazine o tom, že SpaceX plánuje v budoucnu vzít lidstvo na Mars.

Musk, 50letý zakladatel a generální ředitel SpaceX, který byl jmenován osobností roku podle časopisu Time, má s Rudou planetou gigantické  plány. Konkrétně si představuje soběstačné město s hydroponickými farmami na solární pohon, kde by mohli lidé trvale žít.

„Další opravdu velkou věcí je vybudovat soběstačné město na Marsu a přivézt tam zvířata a tvory ze Země. Něco jako futuristická Noemova archa. Přineseme ale víc než dva kusy od jednoho druhu– je to trochu divné, když jsou jen dva.“ Zmínil se Musk.

V únoru odborník na vesmírnou politiku a profesor Arizonské státní univerzity Greg Autry pro Business Insider uvedl, že Musk pravděpodobně nedosáhne Marsu minimálně do roku 2029 ať už s pomocí NASA nebo bez ní.

Jiní vesmírní experti tvrdí, že Mars pravděpodobně vůbec není vhodný pro dlouhodobé lidské osídlení. I sám Musk paradoxně v dubnu neziskové organizaci XPrize řekl, že někteří astronauti „pravděpodobně zemřou“ na cestě na Mars.

S časovými odhady to po pravdě nejbohatším muži světa nikdy moc nešlo  Například v roce 2016 Musk tweetoval, že plně samořídící auta od Tesly budou k dispozici zhruba do dvou let. V roce 2019 slíbil 1 milion „robotaxi“ Tesly do roku 2020. „Dochvilnost není moje silná stránka,“ přiznal Musk sám během loňského rozhovoru o výdělcích.

SpaceX, nedávno oceněná na 100 miliard dolarů, je významným faktorem v dnešních vesmírných závodech. V dubnu tohoto roku společnost získala exkluzivní kontrakt NASA na vyslání amerických astronautů na Měsíc, jedná se o poprvé od roku 1972.

Musk ale také uvedl, že se nutně nesnaží pouze vydělat peníze na Marsu. Spíše řekl, že jde  o to, co je pro něj „vzrušující“ a to včetně celkového cíle „učinit život multiplanetárním a umožnit lidstvu stát se vesmírnou civilizací“.

SpaceX od svého startu v roce 2002 předefinovala standardy udržitelnosti v leteckém inženýrství a stala se první společností, která znovu použila raketu pro misi NASA v roce 2017. V květnu se stala vůbec první soukromou společností, která přepravila astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici a zpět.

Dostat se na současnou pozici společnosti nebylo již v minulosti vůbec snadné. Je až pozoruhodné, že SpaceX v roce 2008 po sérii neúspěšných startů raket téměř nezbankrotovala.

"Nemůžeme ztratit náskok nebo se uspokojit," dodal.
 

Zdroj: cnbc.com; unsplash 

Nejnovější články