Autor: Adam Spáčil

Elon Musk často odmítá hrát podle pravidel

Elon Musk často odmítá hrát podle pravidel. Pokud se touto cestou vydá i soud, který řeší žalobu Twitteru proti němu, hrozí miliardáři tvrdé tresty, a dokonce i vězení.

Elon Musk často odmítá hrát podle pravidel. Pokud se touto cestou vydá i soud, který řeší žalobu Twitteru proti němu, hrozí miliardáři tvrdé tresty, a dokonce i vězení.

Podle Roberta Millera, profesora práva s rozsáhlými zkušenostmi s fúzemi a akvizicemi a souvisejícími zákony u kancléřského soudu v Delaware, kde Twitter žaluje Muska, aby si vynutil ukončení jeho akvizice společnosti v hodnotě 44 miliard dolarů, by uvěznění bylo "poslední možností".

Miller dodal, že kancléřský soud má "velmi silné pravomoci", aby si vynutil dodržování předpisů. To je v rozporu se spekulacemi některých jiných právníků, že Musk by mohl jednoduše nedodržet jakýkoli soudní příkaz, který by mohl být vydán v jeho neprospěch.

Co se stane nebo nestane s Muskem, závisí na výsledku žaloby, kterou Twitter podal v úterý. Je možné, že miliardář zvítězí a bude tvrdit, že může odstoupit od dubnové dohody o koupi Twitteru. V pátek Twitter v regulačním prohlášení uvedl, že je "odhodlán uzavřít fúzi za cenu a podmínek dohodnutých s panem Muskem", a znovu vyzval akcionáře, aby hlasovali pro dohodu.

Miller řekl, že pravděpodobnost, že soudce rozhodne v Muskův prospěch ohledně jeho hlavního argumentu, tedy že Twitter porušil předpisy, protože odmítl předat všechny informace, které Musk požadoval, "mi připadá jako vrchol nevěrohodnosti".

"Jsem si tak jistý, že jako právník jsem si kdy byl jistý, že mu bude nařízeno konkrétní plnění, pokud skutečně porušil dohodu," řekl Miller. Zvláštní plnění je příkaz ke splnění smluvní povinnosti ve vzácných situacích, kdy soud usoudí, že peněžní náhrada škody nestačí. V Muskově případě to může znamenat, že mu soud nařídí, aby proti své vůli získal Twitter za dohodnutou cenu 44 miliard dolarů.

Případ bude pravděpodobně vyřešen rychle, pravděpodobně do konce října, kdy měla být akvizice původně uzavřena a kdy vyprší platnost některých finančních dohod, poznamenal.

Pokud bude Muskovi nařízeno "konkrétní plnění", má soud širokou možnost ho k tomu donutit. Miller uvedl, že jeho pravomoci sahají od formálního obvinění Muska z pohrdání soudem až po převzetí kontroly nad jeho akciemi společnosti Tesla, která vyrábí elektromobily a v níž je vázána většina jeho obrovského majetku.

Zde je rozpis hlavních pravomocí, které má podle Millera kancelářský soud k vynucení plnění příkazů:

Jmenování "zvláštního mistra", který bude jednat Muskovým jménem.

Americká advokátní komora v roce 2020 označila zvláštního rozhodce za osobu, která "zvládá nezvládnutelné", a navrhla, aby se jejich jmenování stalo "běžnějším", aby se soudní spory řešily rychleji a efektivněji. Miller uvedl, že kancléřský soud má zvláštní pravomoci jmenovat takovou osobu, aby jednala jménem fyzické nebo právnické osoby, která odmítá splnit příkazy soudu, jako je podepsání dokumentu nebo předání majetku.

"Pokud by Musk prostě odmítl učinit potřebné kroky, soud by mohl jmenovat zvláštního zmocněnce, který by to udělal za něj, a úkony zvláštního zmocněnce by pro všechny účely byly úkony Elona Muska," řekl Miller.

Převzít kontrolu nad Muskovými akciemi Tesly a vynutit si nařízené platby.

Soud může nakonec Muskovi nařídit, aby Twitter koupil za 44 miliard dolarů nebo jinou schválenou částku, nebo aby společnosti zaplatil odškodné, které by pravděpodobně dosáhlo miliard dolarů.

Stejně jako Twitter a tisíce dalších společností je i Tesla registrována v Delaware. Podle Millera to znamená, že akcie společnosti Tesla "jsou považovány za akcie společnosti Delaware", což soudu umožňuje považovat je za majetek. Tento majetek pak může být zabaven a předán společnosti Twitter k úhradě přikázané částky.

Pokuty v podstatě v jakékoli výši

Soud má širokou pravomoc rozhodovat o pokutách pro ty, kteří odmítají splnit jeho příkazy. Miller uvedl, že jediným omezením, které soud má, je považovat pokutu za "spravedlivou a přiměřenou". V loňském roce byla subjektu překladatelské společnosti TransPerfect, který se soudil kvůli akvizici, uložena pokuta 30 000 USD denně, dokud nesplní soudní příkaz.

"Mohli by Muska pokutovat 100 miliony dolarů denně, dokud by se nepodřídil? Ano," řekl. "Pokud chcete upoutat pozornost nejbohatšího muže světa, můžete to udělat."

Obvinit osobu z pohrdání soudem, což může vést až k odnětí svobody.

Kancelářský soud v Delaware je "výslovně" oprávněn nejen někoho obvinit z pohrdání soudem za neuposlechnutí příkazu, ale také ho za to uvěznit, uvedl Miller.

Soud by "nezačal s vězením", ale je to možnost, pokud by proti Muskovi byl vydán příkaz a on by se mu opakovaně odmítl podřídit.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články