Elon Musk by mohl zkusit řídit tři velké společnosti najednou - poslední známý generální ředitel, který to dokázal, je nyní na útěku

Nabídka Elona Muska na převzetí Twitteru může mít pro miliardáře nežádoucí vedlejší efekt: do jeho nabitého programu přibude další velká společnost.

Nabídka Elona Muska na převzetí Twitteru může mít pro miliardáře nežádoucí vedlejší efekt: do jeho nabitého programu přibude další velká společnost.

Generální ředitel společností Tesla a SpaceX nabídl, že odkoupí všechny akcie Twitteru, které ještě nevlastní, tedy 90,8 % společnosti, a to v hodnotě zhruba 43 miliard dolarů, jak vyplývá ze čtvrtečního oznámení regulačním orgánům. Dohoda by do Muskova vlastnického portfolia přidala další z největších světových společností: Tesla a SpaceX jsou již nyní společností s bilionovým, respektive mnohamiliardovým kapitálem.

Musk vlastní také dva menší start-upy, Neuralink a The Boring Company.

I kdyby Musk úspěšně koupil Twitter a odmítl se jmenovat generálním ředitelem, je velmi pravděpodobné, že by chtěl ovlivňovat každodenní provoz společnosti, což by mohlo vést k vážné časové tísni nejbohatšího člověka na světě. A přestože vedení tří firem současně není nic neslýchaného - Musk, který je generálním ředitelem společnosti Neuralink, to již dělá - vést tři největší světové společnosti najednou je téměř bezprecedentní.

Pro Muska máme dobrou zprávu: už to tu bylo. Špatnou zprávou je, že posledním známým manažerem, který se o to pokusil, nebyl nikdo jiný než Carlos Ghosn, bývalý generální ředitel společností Nissan a Renault a bývalý předseda představenstva společností AvtoVaz a Mitsubishi.

Ghosn zastával po určitou dobu nejvyšší funkce ve všech čtyřech společnostech a v roce 2018 řídil tři z nich, když byl v Japonsku zatčen kvůli obvinění z finančních pochybení. Ghosn neslavně uprchl do Libanonu, který nemá s Japonskem uzavřenou smlouvu o vydávání osob, kde dnes pobývá jako mezinárodně hledaný uprchlík.

V roce 2014 Ghosn v rozhovoru s viceprezidentem a šéfredaktorem společnosti LinkedIn Danielem Rothem řekl, že klíčem k jeho schopnosti řídit tolik společností najednou bylo vyhnout se multitaskingu. Tehdy řekl, že jeho rozvrh byl sestaven více než rok dopředu - a podle toho, ve které zemi se zrovna nacházel, určoval, které společnosti se bude věnovat.

Musk může mít jiný názor. Během panelu na SXSW v roce 2018 řekl, že efektivně rozděluje svůj čas mezi své různé podniky tím, že najímá silný tým a vhodně mu přiděluje povinnosti. Tímto způsobem, jak řekl, "téměř všechen svůj čas věnuji inženýrství a designu".

Sdílení času ve vedení může být Twitteru povědomé: Spoluzakladatel Jack Dorsey byl od října 2015 do listopadu 2021 generálním ředitelem Twitteru i svého dalšího startupu, platební společnosti Square. Dorsey měl údajně vlastní strategii řízení času: Pro schůzky s vedením a zaměstnanci si každý týden vyhradil stejný čas.

"Mám rád, když se můj rozvrh hodně opakuje," řekl Dorsey v roce 2016 společnosti Fast Company. "Umožňuje nám to vidět, jak skutečně rosteme, spíše než nahodilost, která to skrývá."

Ironií je, že když Dorsey původně přijal obě role, Musk mu toto rozhodnutí nedoporučoval. "Nedoporučoval bych řídit dvě společnosti," řekl Musk v roce 2015 na Vanity Fair New Establishment Summit. "Opravdu to dost snižuje vaši svobodu."

Zpráva o Muskově podání žádosti přichází více než týden poté, co bylo odhaleno, že miliardář je největším externím akcionářem Twitteru, který vlastní 9,2 % této platformy. Následující den Twitter Muskovi nabídl pozici ve své správní radě s tím, že nesmí vlastnit více než 14,9 % akcií společnosti v oběhu. O pět dní později společnost oznámila, že Musk tuto pozici odmítl.

Musk, který má na Twitteru více než 81 milionů příznivců, ve čtvrtečním prohlášení uvedl, že jeho motivací pro koupi společnosti je uvolnění "mimořádného potenciálu" Twitteru, který se má stát "platformou pro svobodu projevu na celém světě".

"...a věřím, že svoboda projevu je společenským imperativem pro fungování demokracie," píše se v jeho poznámce. "Od doby, kdy jsem investoval, si však uvědomuji, že společnost v současné podobě nebude ani prosperovat, ani sloužit tomuto společenskému imperativu. Twitter je třeba transformovat na soukromou společnost."

Ve čtvrtek odpoledne, několik hodin po zveřejnění jeho nabídky na převzetí Twitteru, Musk na konferenci TED2022 ve Vancouveru řekl, že si není jistý, zda bude jeho pokus úspěšný. Poznamenal, že má záložní plán, ale neupřesnil, co tento plán obnáší.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články