Autor: Filip Kejval

Elon Musk nabídl Twitteru přímou koupi za 43 miliard dolarů.

Elon Musk nabídl společnosti Twitter přímou koupi, která by ji ocenila na 43 miliard dolarů, jak vyplývá z podání pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC), které bylo zveřejněno ve čtvrtek.

Elon Musk nabídl společnosti Twitter přímou koupi, která by ji ocenila na 43 miliard dolarů, jak vyplývá z podání pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC), které bylo zveřejněno ve čtvrtek.

"Twitter má mimořádný potenciál. Já ho odemknu," uvedl Musk v dopise předsedovi představenstva Twitteru Bretu Taylorovi, datovaném ve středu. Musk uvedl, že jeho nabídka 54,20 USD za akcii je "nejlepší a konečná".

Akcie Twitteru před zahájením obchodování vyskočily o 12 %.

Společnost Twitter ve čtvrtek uvedla, že obdržela "nevyžádaný, nezávazný návrh od Elona Muska na převzetí všech kmenových akcií společnosti v oběhu" a že "návrh pečlivě přezkoumá, aby určila postup, který je podle ní v nejlepším zájmu společnosti a všech akcionářů Twitteru".

Musk je v současné době největším akcionářem Twitteru, protože na začátku dubna oznámil, že ve společnosti získal 9,2% podíl. Generální ředitel společností Tesla a SpaceX je také nejbohatším člověkem na světě, jeho majetek se odhaduje na 259 miliard dolarů.

Podle informací SEC Musk v dopise Taylorovi naznačil, že by mohl prodat své akcie Twitteru, pokud by jeho nabídka na převzetí byla odmítnuta. "Moje nabídka je mou nejlepší a poslední nabídkou, a pokud nebude přijata, budu muset přehodnotit svou pozici akcionáře," napsal.

Taylorovi řekl: "Investoval jsem do Twitteru, protože věřím v jeho potenciál stát se platformou pro svobodu projevu na celém světě a věřím, že svoboda projevu je společenskou nutností pro fungování demokracie."

Dodal: "Od doby, kdy jsem investoval, si uvědomuji, že společnost v současné podobě nebude ani prosperovat, ani sloužit tomuto společenskému požadavku. Twitter se musí transformovat na soukromou společnost."

Analytik společnosti Wedbush Dan Ives ve své poznámce napsal: "Twitter by měl nabídku přijmout buď teď, nebo nikdy."

Ives uvedl, že "bude těžké, aby se objevili další zájemci/konsorcium, a představenstvo Twitteru bude pravděpodobně nuceno přijmout tuto nabídku a/nebo spustit aktivní proces prodeje Twitteru."

Musk nabídl, že odkoupí všechny akcie Twitteru, které nevlastní, za 54,20 dolaru za akcii v hotovosti. Nabídka představuje prémii 54 % nad uzavírací cenou akcií 28. ledna, tedy den předtím, než Musk začal Twitter skupovat, a 38 % nad uzavírací cenou 1. dubna, tedy den předtím, než Musk představil svůj 9,2% podíl ve společnosti, uvádí se v dokumentu SEC.

Krátce poté, co Musk zveřejnil svůj 9,2% podíl, Twitter oznámil, že byl jmenován do představenstva společnosti, aby o pět dní později oznámil, že Musk tuto pozici odmítl.

Odmítnutím členství v představenstvu se Musk zbavil ustanovení, které by omezilo jeho podíl na 14,9 % akcií, což by mu otevřelo dveře k případnému převzetí.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články