Elon Musk řekl, že recese je "nevyhnutelná"

Miliardář Elon Musk v úterý prohlásil, že recese je "nevyhnutelná" a pravděpodobně nastane dříve než později.

Miliardář Elon Musk v úterý prohlásil, že recese je "nevyhnutelná" a pravděpodobně nastane dříve než později.

Generální ředitel společnosti Tesla se vyjádřil na Katarském ekonomickém fóru, kde se ho ptali na jeho "super špatný pocit" z ekonomiky a na to, co si myslí o tvrzeních představitelů Bidenovy administrativy, že recese v USA "není nevyhnutelná".

"Myslím, že recese je v určitém okamžiku nevyhnutelná," odpověděl Musk. "Pokud jde o to, zda recese nastane v nejbližší době, myslím, že je to spíše pravděpodobné než ne."

"Určitě to není jisté," dodal.

Muskovo hodnocení přichází v době, kdy Wall Street předpovídá vyšší pravděpodobnost příchodu recese, přičemž Goldman Sachs v úterý uvedl, že USA mají 30% šanci, že se v příštím roce propadnou, oproti předchozí předpovědi 15 %.

Společnost upozornila na kumulativní 48% pravděpodobnost, že v příštích dvou letech dojde v USA k recesi.

Mike Wilson, hlavní akciový stratég společnosti Morgan Stanley, mezitím uvedl, že ekonomové společnosti odhadují pravděpodobnost recese v příštím roce na 35 %.

Deutsche Bank ve stejný den rovněž uvedla, že nyní předpovídá dřívější recesi, než původně očekávala.

Musk již dříve hovořil o tom, že se USA rychle blíží recesi. V prosinci uvedl, že podle jeho "vnitřního pocitu" k ní pravděpodobně dojde na jaře nebo v létě 2022, nejpozději však v roce 2023.

"Zažil jsem několik recesí," řekl v květnu na technologické konferenci. "A co se obvykle stává, je, že pokud máte příliš dlouhý boom, dochází k nesprávné alokaci kapitálu. V podstatě začnou pršet peníze na blázny," dodal Musk.

Prezident Joe Biden mezitím minulý týden v rozhovoru pro agenturu Associated Press zdůraznil, že recesi se lze stále vyhnout, a vyzval Američany, aby si zachovali důvěru.

"Především to není nevyhnutelné," řekl agentuře AP. "Za druhé, jsme v silnější pozici než kterýkoli jiný národ na světě, abychom tuto inflaci překonali."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články