Elon Musk říká, že jeho společnosti včetně SpaceX a Tesly se počítají jako filantropie, a vyvrací nenávist miliardářů.

Miliardář Elon Musk prohlásil, že společnosti, které založil nebo řídí, "jsou filantropií", protože se snaží zlepšit budoucnost lidstva.

Miliardář Elon Musk prohlásil, že společnosti, které založil nebo řídí, "jsou filantropií", protože se snaží zlepšit budoucnost lidstva.

Musk to uvedl ve videorozhovoru, který v pondělí zveřejnil Chris Anderson, šéf pořadatele konference TED.

Na otázku Andersona, co si myslí o miliardářské filantropii, Musk odpověděl: "Pokud vám záleží na realitě dobra, a ne na jeho vnímání, je filantropie nesmírně obtížná."

Dodal: "SpaceX, Tesla, Neuralink, The Boring Company jsou filantropie. Pokud říkáte, že filantropie je láska k lidstvu, jsou filantropií."

Ačkoli se filantropie spojuje se štědrými dary velmi bohatých lidí, tento výraz pocházející z řečtiny znamená "láska k lidstvu".

Musk uvedl, že výrobce elektromobilů Tesla "urychluje udržitelnou energetiku", zatímco jeho firma SpaceX, která se zabývá průzkumem vesmíru, se snaží "zajistit dlouhodobé přežití lidstva s více druhy planet".

Mezitím se firma Neuralink, která vyrábí mikročipy na mozek, snaží "pomoci řešit zranění mozku a existenční rizika pomocí umělé inteligence" a firma Boring Company, která se zabývá hloubením tunelů, se "snaží vyřešit dopravu, která je pro většinu lidí peklem, a to je také láska k lidstvu," řekl Musk.

Muskův přístup k filantropii je netradiční. Internetový slovník Merriam-Webster definuje filantropii jako "dobrou vůli k ostatním členům lidského rodu" a explicitněji: "čin nebo dar učiněný nebo poskytnutý pro humanitární účely" nebo "organizace rozdělující nebo podporovaná z prostředků vyčleněných pro humanitární účely".

Filantropie je všeobecně chápána jako druhá z těchto oblastí a je zaměřena zejména na charitativní a neziskové organizace.

Muskovy firmy, ačkoli je prezentuje jako firmy nabízející lidstvu užitečné zboží a služby, jsou výdělečné a pomohly mu stát se nejbohatším člověkem na světě s odhadovaným majetkem 251 miliard dolarů podle Bloomberg Billionaires Index.

Není to poprvé, co Musk naznačil, že si myslí, že přímý dar je ztráta času.

V rozhovoru s generálním ředitelem Axel Springer Mathiasem Döpfnerem minulý měsíc řekl: "Pokud vám záleží na tom, abyste skutečně konali dobro, a ne na tom, abyste dobro vnímali, pak je velmi těžké efektivně rozdávat peníze. Mně záleží na realitě. Vnímání ať jde k čertu.

V roce 2021 Musk také zpochybnil tvrzení ředitele Světového potravinového programu OSN, že jednorázový dar miliardářů ve výši 6 miliard dolarů by mohl zmírnit celosvětový hlad. Musk řekl, že pokud OSN dokáže své výpočty, prodá akcie Tesly "a udělá to".

Podle údajů zveřejněných v únoru u americké komise pro cenné papíry Musk v listopadu daroval více než 5 milionů akcií Tesly na charitu. V podání nebylo uvedeno, které, ale bylo uvedeno, že se na transakcích podílel svěřenský fond.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články