Elon Musk říká, že rozdíl mezi tím, zda bude mít Tesla

Zakladatel společnosti Tesla Elon Musk uvedl, že klíčem k hodnotě jeho výrobce elektromobilů je to, zda se mu podaří dosáhnout technologie samořízení, a dodal, že bez ní by firma měla "v podstatě nulovou hodnotu".

Zakladatel společnosti Tesla Elon Musk uvedl, že klíčem k hodnotě jeho výrobce elektromobilů je to, zda se mu podaří dosáhnout technologie samořízení, a dodal, že bez ní by firma měla "v podstatě nulovou hodnotu".

Miliardář hovořil o několika softwarových problémech vozů Tesla, které by chtěl vyřešit, například o webovém prohlížeči ve voze, který je podle něj v současnosti příliš pomalý.

"Ale v drtivé většině se soustředíme na vyřešení úplného samořízení," řekl Musk v rozhovoru pro kanál YouTube "Tesla Owners Silicon Valley", který byl zveřejněn v úterý.

"To je zásadní. Je to opravdu rozdíl mezi tím, jestli má Tesla velkou hodnotu, nebo v podstatě nulovou," řekl.

Musk uvedl, že vytvoření plně autonomních vozidel je pro finanční úspěch Tesly zásadní, a jako vysvětlení svého přesvědčení uvedl setkání s nejmenovaným investorem do automobilů.

"Řekl, že automobilky na prodeji nových vozů nevydělávají. Všechny peníze vydělávají na prodeji použitých dílů pro svůj stávající vozový park," řekl Musk.

"Životnost auta, než se dostane na vrakoviště, může být 20 let. Záruka obvykle končí po čtyřech letech a je spousta věcí, na které se záruka nevztahuje," řekl.

"Pokud máte stabilní vozový park, znamená to, že 80 % vašeho vozového parku není v záruce," pokračoval. "Takže můžete prodávat náhradní díly s vysokou marží pro stávající vozový park a můžete prodávat nové vozy s nulovou marží. Je to jako s břitvou a žiletkami."

Musk uvedl, že to představuje "obrovskou překážku vstupu" pro nové výrobce automobilů, jako je Tesla, kteří si musí za své vozy účtovat mnohem více než jejich konkurenti.

Aby toho dosáhli, musí vytvořit produkt "tak přesvědčivý", aby za něj kupující byli ochotni zaplatit více, řekl. Podle Muska jsou přesvědčivými vlastnostmi vozů Tesla jejich elektrický pohon a potenciál samořízení.

"To je jediná cesta. Musíte vyhrát v oblasti autonomie a musíte vyhrát v oblasti elektrifikace," řekl.

Muskův slib samořízení stále není naplněn

Musk slibuje vývoj samořídících vozů Tesla již od roku 2015, kdy předpověděl, že se tato technologie objeví na silnicích do tří let.

Tesla již má funkci "Autopilot", která jejím vozům umožňuje automaticky upravovat rychlost a řídit v rámci jízdního pruhu, ačkoli tato funkce stále vyžaduje dohled řidiče.

Služba "Full Self-Driving", kterou si majitelé vozů Tesla mohou pořídit za jednorázový poplatek 12 000 dolarů nebo předplatné 199 dolarů měsíčně, umožňuje vozu automaticky měnit jízdní pruhy, rozpoznávat značky STOP a semafory a parkovat. Stejně jako v případě funkce Autopilot je však stále nutná plná pozornost řidiče.

V roce 2019 Musk prohlásil, že si je "jistý", že do konce tohoto roku budou Tesly "schopné vás najít na parkovišti, vyzvednout vás a dovézt vás až do cíle bez zásahu".

Vzhledem k tomu, že se Tesla potýká s neúspěchy při vývoji prototypu samořídicího softwaru, není jasné, kdy bude tato technologie oficiálně uvedena na trh. V lednovém hovoru k výsledkům za 4. čtvrtletí 2021 Musk opět slíbil, že Tesly budou plně autonomní do konce roku.

Od středy mají akcie Tesly hodnotu 699 USD, což je o 41 % méně než v lednu, kdy dosáhly maxima 1 200 USD. Tržní kapitalizace společnosti Tesla se odhaduje na 724 miliard dolarů.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články