Autor: Adam Spáčil

Elon Musk říká, že satelitní služba Starlink je aktivována na Ukrajině, kde ruská invaze způsobila výpadky internetu

Zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk v sobotu večer na Twitteru oznámil, že satelitní internetová služba Starlink "je nyní aktivní na Ukrajině" a "další terminály jsou na cestě".

Zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk v sobotu večer na Twitteru oznámil, že satelitní internetová služba Starlink "je nyní aktivní na Ukrajině" a "další terminály jsou na cestě".

Muskovo oznámení bylo přímou reakcí na žádost ukrajinského vládního představitele o více stanic Starlink v době ruské invaze, která narušila internetové služby na Ukrajině.

"Zatímco vy se snažíte kolonizovat Mars - Rusko se snaží obsadit Ukrajinu! Zatímco vaše rakety úspěšně přistávají z vesmíru - ruské rakety útočí na ukrajinské civilní obyvatelstvo!" Mychajlo Fjodorov, místopředseda ukrajinské vlády, napsal Muskovi v sobotu na Twitteru. "Žádáme vás, abyste poskytl Ukrajině stanice Starlink a oslovil příčetné Rusy, aby se postavili na odpor."

Musk odpověděl o 10 hodin později a uvedl, že žádosti vyhověl. Nebylo bezprostředně jasné, jak široce bude služba Starlink na Ukrajině dostupná.

Oficiální účet Ukrajiny na Twitteru v reakci na Muskovo oznámení napsal: "Děkuji, vážím si toho."

Internetové připojení na celé Ukrajině bylo invazí ovlivněno, i když jeho rozsah nebyl v sobotu bezprostředně jasný. Připojení k hlavnímu poskytovateli internetu v zemi se v pátek dokonce krátce propadlo o 20 %, uvedli internetoví pozorovatelé pro agenturu Reuters s tím, že není jasné, do jaké míry to bylo způsobeno útěkem Ukrajinců z jejich domovů.

"V současné době pozorujeme, že národní konektivita je na 87 % běžné úrovně, což je údaj, který odráží přerušení služeb a útěk obyvatelstva a uzavření domácností a podniků od rána 24. září," řekl Alp Toker, ředitel společnosti NetBlocks.

Starlink společnosti SpaceX je rostoucí síť soukromých satelitů vznášejících se na nízké oběžné dráze, jejímž cílem je poskytovat vysokorychlostní internetové služby po celém světě. V současné době je v provozu více než 1 500 satelitů Starlink.

V sobotu to nebylo poprvé, co společnost SpaceX nabídla vyslání terminálů Starlink do zemí, které to potřebují. Minulý měsíc Musk podobně nabídl, že terminály pošle do Tongy, kde erupce sopky narušila přístup k internetu v celé zemi.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články