Autor: Adam Spáčil

Elon Musk se chystá poskytnout aktuální informace o budoucích produktech Tesla. Co můžeme očekávat?

Elon Musk se posledního čtvrtletního hovoru k výsledkům společnosti Tesla nezúčastnil, ale podle slov generálního ředitele se ve středu vrátí, aby poskytl aktuální informace o stavu nových vozidel, která se budou vyrábět.

Elon Musk se posledního čtvrtletního hovoru k výsledkům společnosti Tesla nezúčastnil, ale podle slov generálního ředitele se ve středu vrátí, aby poskytl aktuální informace o stavu nových vozidel, která se budou vyrábět.

Nikdy si nemůžete být příliš jisti, co Musk řekne - to je tak trochu jeho značka. Pravděpodobně však bude mluvit o budoucích modelech Tesly, které jsou ve vývoji již několik let, ale zatím se neuskutečnily.

Po letech odkladů se fanoušci Tesly, investoři i analytici z Wall Street nemohou dočkat, kdy začnou z montážních linek sjíždět dlouho očekávané produkty, jako je pick-up Cybertruck, nákladní vůz Semi a superauto Roadster. Analytici z Wall Street očekávají, že Tesla ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 vykáže rekordní tržby a zisky a završí tak svůj dosud největší rok.

Zde je přehled toho, co můžeme očekávat příští týden od společnosti Tesla a co se od Muska možná dozvíme:

Co očekává Wall Street

Pokud jde o rozvahu, analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávají, že společnost vykáže čtvrtletní zisk 2,30 USD na akcii při tržbách 16,6 miliardy USD. To by byl velký skok oproti předchozímu čtvrtletí, kdy činily 1,86 USD na akcii a 13,8 miliardy USD.

Cybertruck

Tesla Cybertruck a Cyberquad. Ringo H.W. Chiu/Associated Press

Společnost Tesla již dříve v lednu uvedla, že kybernetický vůz začne vyrábět do konce roku 2022 a sériovou výrobu zahájí v roce 2023. Když koncem roku 2019 Cybertruck debutoval, Musk uvedl, že se začne vyrábět v roce 2021.

Je třeba vyjasnit některé další podrobnosti.

Společnost Tesla nedávno ze svých webových stránek odstranila ceny a možnosti modelů vozů Cybertruck. A Musk na Twitteru uvedl, že pick-up bude zpočátku dodáván se čtyřmi motory, tedy o jeden více, než původně sliboval.

Kolik bude Cybertruck stát a jaký typ pick-upu kupující obdrží, je v tuto chvíli ve hvězdách. Víme však, že Tesla hodlá pickup vyrábět ve svém připravovaném závodě poblíž Austinu v Texasu.

Roadster

Tesla Roadster. Tesla

Prvním modelem společnosti Tesla byl Roadster, sportovní vůz, který se od roku 2008 prodával za cenu kolem 100 000 dolarů. Nová generace Roadsteru, představená v roce 2017, měla být zákazníkům dodávána v roce 2020 jako "nejrychlejší auto na světě". Tito kupci - kteří zaplatili od 50 000 do 250 000 dolarů, aby si rezervovali svůj elektrický supersport - budou muset čekat dál.

Musk nedávno uvedl, že Tesla by měla začít vyrábět Roadstery v roce 2023, "za předpokladu, že rok 2022 nebude megadrama". Narážel tím na propletence v dodavatelském řetězci, které brzdí výrobu automobilů od roku 2020.

Tesla nedávno vymazala ze svých webových stránek ceny tohoto superauta. Opět toho tedy mnoho nevíme.

Semi

Nákladní vůz Tesla Semi Tesla

Tesla odhalila Roadster jako bonus při premiéře těžkého nákladního vozu Semi, který výrobce elektromobilů také ještě nezačal sériově vyrábět.

V říjnu Musk prohlásil, že je optimistický a že se Semi začne vyrábět v roce 2023, tedy se čtyřletým zpožděním. Tesla uvedla, že potřebuje posílit dodávky bateriových článků, než bude moci začít vyrábět Semi ve významném množství.

Co dalšího můžete očekávat

Elon Musk na Dni baterií Tesla v roce 2020. Tesla

To jsou tři modely, které chce Tesla začít vyrábět v roce 2023. Na cestě je jich ale pravděpodobně ještě více. Musk uvažuje o levnějším vozidle za 25 000 dolarů spolu s dodávkou pro městskou dopravu.

Možná se také dozvíme více informací o tom, kdy začnou vyrábět automobily Tesla v připravovaných závodech v Německu a texaském Austinu. Musk by se také mohl dotknout vývoje společnosti Tesla v oblasti autonomního řízení, solárních panelů a skladování energie.

A protože mluvíme o Muskovi, nebylo by špatné očekávat, že se objeví nějaká zákeřnost.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články