Elon Musk slaví se SpaceX další úspěchy - je čas nechat americké “koště” létat

Elon Musk slaví se SpaceX další úspěchy. Společnost ve středu (9. března) úspěšně vypustila další várku internetových satelitů Starlink. To vše bez ruských raketových motorů.

Elon Musk slaví se SpaceX další úspěchy. Společnost ve středu (9. března) úspěšně vypustila další várku internetových satelitů Starlink.

Dvoustupňová raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu celkem 48 satelitů Starlink. První stupeň  rakety se navíc úspěšně vrátil na Zemi, podařilo se mu hladce přistát na moři. 

“Je čas nechat americké “koště” létat a slyšet zvuky svobody," řekla koordinátorka startu Julia Blacková těsně před startem.

 Její výrok byl zjevnou odpovědí šéfovi ruské vesmírné agentury Dmitriji Rogozinovi, který minulý týden řekl: ”Nechte je létat na něčem jiném, na jejich koštětech“. S výrokem přišel tehdy, co Rusko ukončilo prodej svých raketových motorů americkým poskytovatelům odpalovacích zařízení , a to v důsledku ekonomických sankcí,  kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Některé satelity Starlink mají rovněž pomoci válkou postižené Ukrajině. Mají za úkol obnovit komunikační a internetové služby po celé zemi.

"Dalších 48 Starlinků právě dosáhlo oběžné dráhy," napsal Musk ve středu na svůj účet na Twitteru po úspěšném startu.

Starlink je obří konstelace širokopásmových satelitů, které se nacházejí na oběžné dráze Země. Společnost již od roku 2019 uvedla do provozu více než 2 000 satelitů a mnoho dalších se chystá zprovoznit v relativně blízké budoucnosti.

Středeční mise Starlink nazvaná Starlink 4-10 znamenala už celkem 41. let.

Minulý měsíc SpaceX ztratila téměř celou svou jednu várku satelitů, a to kvůli silné sluneční erupcí, která způsobila, že desítky satelitů spadly a shořely tak v zemské atmosféře. Nešťastný incident se tehdy odehrál jen několik dní po startu. SpaceX od té doby upravila startovací výšku pro satelity, má se tím zabránit opakování podobných nešťastných incidentů i v budoucnu.

Středeční start znamenal rovněž už čtvrtý let a přistání pro konkrétní první stupeň Falcon 9, uvedla SpaceX.

 

Zdroje: space.com; unsplash 

Nejnovější články