Elon Musk spustil anketu o prodeji akcií Tesly za 21 miliard dolarů

Miliardář Elon Musk, majitel Tesly, spustil na Twitteru průzkum pro svých skoro 65 milionů sledujících, zda by měl prodat 10 % svých akcií firmy Tesla.

Hlasování, které skončí v neděli, by mohlo vést k tomu, že se zbaví akcií výrobce elektromobilů v hodnotě 21 miliard dolarů (458,2 miliardy korun).

Slíbil, že se bude řídit výsledkem průzkumu, což je reakce na „miliardářskou daň“, kterou navrhli američtí demokraté. Musk, který je jedním z nejbohatších mužů světa, by čelil obrovskému daňovému účtu. V neděli do pozdního rána, kdy do uzavření hlasování zbývalo asi 8 hodin, hlasovalo pro možnost „ano“ 57 % z 2,8 milionu respondentů.

 

Generální ředitel Tesly vlastní akcie v hodnotě více než 200 miliard dolarů a příští rok má uplatnit opce (obchodovatelný smluvní kontrakt podkladového aktiva mezi prodávajícím a kupujícím), které jeho hodnotu ještě posílí, ale ponechají Elonu to, co řekl, že by byl „masivní“ daňový účet. Podle plánů, které navrhla Demokratická strana v Senátu, by miliardáři mohli být zdaněni z „nerealizovaných zisků“, když cena jejich akcií stoupne – i když neprodají žádnou ze svých akcií.

V dalším sobotním tweetu Elon Musk řekl: "Všimněte si, že odnikud neberu výplatu v hotovosti. Mám pouze akcie, takže jediný způsob, jak osobně platit daně, je prodávat akcie." "V poslední době se hodně dělá z nerealizovaných zisků, které jsou prostředkem k vyhýbání se daňovým povinnostem, takže navrhuji prodat 10 % svých akcií Tesly," napsal na Twitteru.

Předpokládá se, že navrhovaná daň z kapitálových zisků, ať už byla aktiva prodána či nikoli, by mohla zasáhnout asi 700 miliardářů v USA. Kritici poukázali na to, že hodnota aktiv ne vždy stoupá. Elon Musk říká, že Tesla nepodepsala smlouvu s Hertz deal US super-rich, tedy že „neplatí téměř žádnou daň z příjmu“.

Nedávno také řekl, že prodá akcie Tesly ve výši 6 miliard dolarů a daruje je Světovému potravinovému programu, pokud organizace zveřejní více informací o tom, jak utrácela své peníze. Průzkum zvedl obočí ve světě financí. "Jsme svědky toho, jak twitterové masy rozhodují o výsledku hodu mincí v hodnotě 25 miliard dolarů," napsal na Twitteru investor rizikového kapitálu Chamath Palihapitiya. „Těšíme se na den, kdy nejbohatší člověk na světě platící nějaké daně nebude záviset na průzkumu na Twitteru,“ napsal na Twitteru ekonom Berkeley Gabriel Zucman.

 

 

Zdroje: bbc.com, pixabay.com

Nejnovější články