Elon Musk upřesnil, že Tesla propustí 3,5 % všech zaměstnanců

Elon Musk se snažil objasnit, kolik zaměstnanců společnosti Tesla přijde o práci, poté co bývalí zaměstnanci podali žalobu, podle níž automobilka porušila pracovní zákony USA.

Elon Musk se snažil objasnit, kolik zaměstnanců společnosti Tesla přijde o práci, poté co bývalí zaměstnanci podali žalobu, podle níž automobilka porušila pracovní zákony USA.

Musk v úterý na akci pořádané agenturou Bloomberg uvedl, že Tesla v příštích třech měsících sníží počet svých zaměstnanců s platem o 10 % a zároveň zvýší počet hodinových zaměstnanců.

Začátkem tohoto měsíce přinesla agentura Reuters zprávu, podle níž chtěl Musk zrušit 10 % pracovních míst, přičemž citovala interní e-mail, který napsal generální ředitel společnosti Tesla. Musk v něm údajně uvedl, že má "super špatný pocit" z ekonomiky.

V následném e-mailu zaměstnancům Tesly, který získal server CNBC, však Musk upřesnil, že společnost sníží počet zaměstnanců s platem o 10 % a zvýší počet hodinových zaměstnanců.

Musk v úterý uvedl, že oznámení o propouštění se dotkne přibližně 3,5 % všech zaměstnanců společnosti Tesla, a dodal, že skutečné množství není "nijak zásadní". Dodal, že placení zaměstnanci tvoří přibližně dvě třetiny zaměstnanců společnosti Tesla.

"Myslím, že za rok bude počet našich zaměstnanců vyšší jak v oblasti platů, tak samozřejmě i v oblasti hodinových úvazků," řekl Musk.

V neděli podali dva bývalí zaměstnanci Tesly na společnost žalobu, v níž tvrdí, že porušila federální zákony USA týkající se "hromadného propouštění".

Podle zákona Worker Adjustment and Retraining Notification Act musí zaměstnavatelé oznámit hromadné propouštění nebo uzavření závodu 60 dní předem.

Musk, nejbohatší člověk na světě, v úterý význam žaloby odmítl s tím, že "nemá žádnou váhu".

"Je to malý soudní spor s malými důsledky," řekl. "Cokoli, co se týká společnosti Tesla, se dostane na titulní stránky novin, ať už jde o nehodu na kole, nebo o něco mnohem závažnějšího."

Muskovo zacházení s pracovníky je v poslední době pod drobnohledem. Nedávno řekl zaměstnancům Tesly, že by měli chodit do kanceláře alespoň na 40 hodin týdně, jinak ze společnosti odejdou.

Zatímco jiní šéfové technologických firem - včetně Paraga Agrawala, generálního ředitele Twitteru, který se Musk snaží koupit - přijali snahu o práci na dálku, Musk s ní nesouhlasí. Řekl, že lidé, kteří chtějí pracovat na dálku, "by měli předstírat, že pracují někde jinde".

Společnost také čelila obvinění z rasismu vůči černošským zaměstnancům. V únoru kalifornský úřad pro spravedlivé zaměstnávání a bydlení zažaloval společnost Tesla kvůli stížnostem na rasovou diskriminaci a obtěžování.

Na otázku, zda se ekonomika může dostat do recese, Musk odpověděl, že je to "v určitém okamžiku nevyhnutelné", ale položil otázku, kdy k tomu může dojít.

Podle něj je recese v nejbližší době "spíše pravděpodobná než ne". Dodal však, že "to není jisté".

Vzhledem k historicky nejvyšší inflaci se ekonomové obávají možnosti tzv. stagflace, kdy ceny rostou, ale hospodářský růst se zhoršuje.

Federální rezervní systém minulý týden provedl největší zvýšení úrokových sazeb od roku 1994 ve snaze zkrotit vysokou inflaci.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články