Elon Musk uvedl, že společnost Starlink požádá o výjimku ze sankcí vůči Íránu, aby mohla poskytovat internetové služby uprostřed protivládních protestů

Společnost Starlink, která poskytuje satelitní internet, požádá o výjimku ze sankcí proti Íránu, aby mohla poskytovat služby v této zemi, uvedl v pondělí na Twitteru Elon Musk, generální ředitel společnosti SpaceX.

Společnost Starlink, která poskytuje satelitní internet, požádá o výjimku ze sankcí proti Íránu, aby mohla poskytovat služby v této zemi, uvedl v pondělí na Twitteru Elon Musk, generální ředitel společnosti SpaceX.

Musk reagoval na otázku, zda bude společnost schopna poskytovat internetové služby Starlink lidem v Íránu. Islámská republika čelí rozsáhlým mezinárodním sankcím, včetně těch, které se týkají jejího jaderného programu.

"Starlink v této souvislosti požádá o výjimku z íránských sankcí," napsal Musk.

Starlink, který využívá satelity obíhající kolem Země, má celosvětově více než 400 000 uživatelů, uvedl Musk v květnu. Je určen pro použití v odlehlých oblastech. V nedělním tweetu Musk uvedl, že služba je nyní aktivní na všech sedmi kontinentech.

Muskův tweet přichází uprostřed protivládních protestů v Íránu kvůli smrti dvaadvacetileté ženy jménem Mahsa Amini, která v pátek zemřela v policejní vazbě. Minulé úterý ji zadržela mravnostní policie za to, že neměla v íránském hlavním městě Teheránu správně oblečenou pokrývku hlavy. Íránská policie v pondělí popřela, že by s Aminiovou bylo špatně zacházeno, a její smrt označila za "nešťastnou".

Iránští uživatelé internetu od pátku hlásí "odpojení nebo výrazné zpomalení internetových služeb v několika městech", uvedla v pondělí internetová organizace NetBlocks. Organizace dodala, že v pondělí večer došlo k "téměř úplnému přerušení" internetových služeb v některých částech provincie Kurdistán, odkud Aminiová pocházela, na západě Íránu.

"Přerušení sítě pravděpodobně vážně omezí možnost veřejnosti vyjadřovat politickou nespokojenost a svobodně komunikovat," uvedla organizace NetBlocks.

Svoboda internetu je v Íránu "velmi omezená", uvádí nezisková organizace Freedom House financovaná americkou vládou.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články