Elon Musk varuje, že pokud Fed tento měsíc příliš prudce zvýší úrokové sazby, může to vést k prudkému poklesu cen

Jestliže Federální rezervní systém tento měsíc zvýší úrokové sazby příliš agresivně ve snaze potlačit inflaci, mohlo by to způsobit prudký pokles cen, varoval Elon Musk.

Jestliže Federální rezervní systém tento měsíc zvýší úrokové sazby příliš agresivně ve snaze potlačit inflaci, mohlo by to způsobit prudký pokles cen, varoval Elon Musk.

"Výrazné zvýšení sazeb Fedu představuje riziko deflace," uvedl v pátek na Twitteru generální ředitel společnosti Tesla a SpaceX.

Fed zvýšil svou základní úrokovou sazbu z téměř nulové hodnoty v březnu na současných 2,25 až 2,5 % v reakci na inflaci, která se letos vyšplhala na 40leté maximum. Centrální banka nevyloučila, že ještě tento měsíc dojde ke třetímu zvýšení sazeb v řadě o 0,75 bazického bodu.

Vyšší úrokové sazby zvyšují atraktivitu spoření a zdražují půjčky, což pomáhá snižovat agregátní poptávku a tím i tlak na růst cen. Nadměrné zvyšování však může vést k poklesu cen, což má tendenci snižovat zisky podniků a vést ke zpomalení hospodářského růstu a vyšší nezaměstnanosti.

Musk v březnu upozornil, že jak Tesla, tak SpaceX zaznamenávají prudký nárůst nákladů na suroviny a logistiku.

V červenci, poté co Tesla několikrát zvýšila ceny svých vozidel, Musk naznačil, že by automobilka mohla své ceny snížit, pokud se inflace ochladí. O měsíc později tvrdil, že inflace v USA dosáhla svého vrcholu, a předpověděl, že ekonomika se propadne do mírné recese trvající asi 18 měsíců.

Deflační alarm v posledních měsících bijí i další komentátoři. Cathie Woodová, generální ředitelka společnosti Ark Invest a býk společnosti Tesla, opakovaně tvrdila, že technologický pokrok sníží výrobní náklady, a tedy i ceny, a spotřebitelé budou odkládat nákupy, dokud se tak nestane.

Michael Burry, investor proslulý filmem "The Big Short", který loni vsadil proti společnosti Tesla a zpochybnil prodej Muskových akcií, předpověděl, že maloobchodníci budou v příštích měsících snižovat ceny, aby se zbavili nadbytečných zásob, což stáhne ceny dolů a nakonec podnítí Fed k rezervovanému kurzu a snížení sazeb.

Mimochodem nositel Nobelovy ceny za ekonomii Richard Thaler nedávno upozornil, že ruská invaze na Ukrajinu zvýšila náklady na potraviny a pohonné hmoty, zatímco pokračující výluky COVID-19 v Číně narušily globální dodavatelské řetězce. Naznačil, že pokud válka skončí a Čína ukončí svá omezení, zmírní to tlak na růst cen a potenciálně povede k deflaci.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články