Autor: Adam Spáčil

Elon Musk vs. Twitter: Musk a jeho miliardářští kamarádi diskutovali o plánech s Twitterem

Chytrý telefon Elona Muska byl bombardován miliardáři, manažery, bankéři a dalšími významnými osobnostmi z oblasti technologií, financí a médií, kteří doufali, že získají podíl na jeho divoké a nevyzpytatelné akvizici Twitteru v hodnotě 44 miliard dolarů.

Chytrý telefon Elona Muska byl bombardován miliardáři, manažery, bankéři a dalšími významnými osobnostmi z oblasti technologií, financí a médií, kteří doufali, že získají podíl na jeho divoké a nevyzpytatelné akvizici Twitteru v hodnotě 44 miliard dolarů.

Stovky jeho soukromých textových konverzací byly právě zveřejněny v rámci žaloby Twitteru proti Muskovi, který se snaží z transakce vycouvat. Mezi těmi, kdo se objevili, jsou i další technologičtí miliardáři, jako například bývalý generální ředitel Twitteru Jack Dorsey, předseda představenstva společnosti Oracle Larry Ellison a zakladatel FTX Sam Bankman-Fried, který měl také zájem o koupi Twitteru a nabízel Muskovi 5 miliard dolarů, aby se na jeho případném obchodu podílel, ukazují textové záznamy.

Dále jsou tu například televizní osobnost Gayle Kingová, která chtěla s Muskem udělat rozhovor na posezení, podcaster Joe Rogan, Justin Roiland, spolutvůrce seriálu "Rick a Morty", a Mathias Döpfner, generální ředitel Axel Springer. Individuálně vystoupí také James Murdoch a jeho žena Kathryn Murdochová.

Musk také vedl rozsáhlé rozhovory s vedoucími pracovníky Twitteru, včetně předsedy představenstva a spoluředitele Salesforce Breta Taylora a současného generálního ředitele Twitteru Paraga Agrawala. Rozhovor mezi Muskem a Agrawalem se rychle zvrtl, což Muska přimělo k tomu, aby prozradil, že se rozhodl Twitter koupit, místo aby se stal členem jeho představenstva, protože místo v představenstvu je "ztrátou času". Muskův bratr Kimball Musk byl častým důvěrníkem Muskových nápadů na Twitter, respektive na případnou konkurenční platformu.

V Muskových textech jsou pozoruhodní také různí lidé, které žádal buď o financování transakce za 44 miliard dolarů, nebo o rady ohledně vedení společnosti. Mnoho dalších lidí se mu ozvalo, aby mu nabídli svou pomoc, myšlenky nebo někdy i peníze. David Sacks byl vyzván, aby investoval. Také Reid Hoffman nakonec navrhl, že by mohl do transakce vložit 2 miliardy dolarů. Marc Benioff, zakladatel společnosti Salesforce, se objevil, aby hovořil o novém operačním systému pro Twitter. Muskovi přátelé Jason Calacanis a Tim Urban nabízejí pomoc spolu s Joe Lonsdalem z VC, Adeo Ressim a zakladatelem Riot Games Marcem Merrillem. Musk jednou Seanu Parkerovi napsal, že z bytu své matky provádí "pečlivé telefonáty na Twitter".

Záznam jasně ukazuje, že přinejmenším v jednu chvíli to Musk s akvizicí Twitteru myslel vážně. Teprve na začátku května začal Musk hovořit o jakýchkoli obavách týkajících se platformy. Začalo to výměnou názorů s technologickým bankéřem společnosti Morgan Stanley Michaelem Grimesem, v níž ho Musk žádá, aby "zpomalil" s transakcí. Většina textových zpráv uvedených v záznamu zahrnuje období od března do poloviny června, tedy několik týdnů předtím, než Musk poslal Twitteru dopis, v němž se pokusil transakci zcela zrušit. Nyní Musk vede se společností právní bitvu, v níž se ho snaží donutit k jejímu převzetí.

Níže naleznete nejpikantnější momenty z nejpikantnějších výměn mezi Muskem a dalšími uživateli Twitteru:

Jack Dorsey

Dorsey a Musk si vyměnili mnoho textových zpráv ve dnech předtím, než se Muskova účast na Twitteru dostala na veřejnost.

První textová zpráva mezi nimi, která se v záznamu objevuje, je z 26. března, tedy ještě předtím, než se Muskova více než 9% investice do Twitteru dostala na veřejnost. "Je potřeba nová platforma. Nemůže to být společnost. Proto jsem odešel," napsal Dorsey. Oba pokračovali v diskusi o tom, jak by měla vypadat budoucnost Twitteru.

O týden později, 5. dubna, kdy bylo oznámeno, že se Musk stane členem představenstva Twitteru, napsal Dorseymu, aby si s ním domluvil čas na "důvěrný rozhovor".

O několik dní později Musk poukázal na telefonické rozhovory, které s Dorseym vedl, jako na podporu svého rozhodnutí převést společnost do soukromého vlastnictví. V jedné z textových zpráv předsedovi představenstva Bretu Taylorovi z 10. dubna, dva dny poté, co Agrawalovi sdělil, že má v úmyslu společnost koupit a nezasedat v jejím představenstvu, Musk napsal:

"Podle mého názoru je lepší převzít Twitter do soukromých rukou, restrukturalizovat ho a vrátit se na veřejné trhy, až to bude hotové. To byl i Jackův názor, když jsem s ním mluvil."

Joe Rogan

Musk s Roganem dvakrát hovořil ve svém podcastu, přičemž v jednom rozhovoru v roce 2018 nechvalně proslul kouřením trávy, což vedlo k určitým firemním bolestem hlavy generálního ředitele společnosti Tesla. Rogan poprvé napsal Muskovi o Twitteru 4. dubna, v den, kdy se Muskův podíl ve společnosti Twitter dostal na veřejnost, a zeptal se: "Chystáte se osvobodit Twitter od cenzury šťastného davu?"

"Poskytnu jim radu, kterou se mohou, ale nemusí rozhodnout následovat," odpověděl Musk.

O několik týdnů později, poté co Musk nabídl, že Twitter získá, napsal Rogan 25. dubna znovu. "OPRAVDU doufám, že Twitter získáte. Pokud se ti to podaří, měli bychom uspořádat pořádnou párty," napsal Rogan. Musk odpověděl emoji "100".

Parag Agrawal

Vypadá to, že mezi Muskem a Paragem Agrawalem, který před necelým rokem převzal po Dorseym funkci generálního ředitele Twitteru, to začalo přátelsky. Psali si o osobním setkání s Taylorem, jak vyplývá z textového záznamu, stejně jako o dalších videokonferencích. Dotkli se věcí, které je třeba na Twitteru zlepšit, a Agrawal 3. dubna, několik dní před zveřejněním Muskova rozhodnutí vstoupit do představenstva, uvedl, že je "super nadšený z této příležitosti a těší se na úzkou spolupráci a hledání způsobů, jak co nejefektivněji využít váš čas."

Nálada se rychle změnila poté, co Agrawal 9. dubna napsal Muskovi textovou zprávu týkající se Muskovy otázky na Twitteru "Umírá Twitter?".

Agrawal Muskovi sdělil, že si o Twitteru může psát, co chce: "Ale je mou povinností vám říct, že mi to v současném kontextu nepomáhá Twitter vylepšovat. Až spolu budeme příště mluvit, rád bych vám poskytl pohled na současnou úroveň interního rozptýlení a na to, jak to poškozuje naši schopnost pracovat."

Musk odpověděl asi o 30 minut později otázkou: "Co se vám tento týden podařilo udělat?" Okamžitě na to navázal: "Nepřipojím se k představenstvu. Je to ztráta času" a dodal: "Udělám nabídku, aby se Twitter stal soukromým."

Agrawal požádal o telefonát s Muskem, který zřejmě odmítl, protože Taylor o několik minut později navázal s tím, že ho Agrawal informoval o "vaší textové konverzaci". Taylor požádal o možnost telefonického rozhovoru také. Musk pouze řekl: "Prosím, očekávejte nabídku k převzetí". Taylor se znovu pokusil mluvit telefonicky a chtěl "pochopit souvislosti".

"Napravit Twitter tím, že si popovídáte s Paragem, nebude fungovat," odepsal Musk. "Je třeba přijmout drastická opatření."

"To je těžké udělat jako veřejná společnost, protože vyčištění od falešných uživatelů způsobí, že čísla budou vypadat hrozně, takže restrukturalizace by měla být provedena jako soukromá společnost. To je i Jackův názor."

Musk opět odmítl Taylorovi zavolat s tím, že se "chystá vzlétnout", ale může si promluvit následující den.

Larry Ellison

Musk a Ellison si také několikrát psali, přičemž Ellison od počátku vyjadřoval Muskově snaze koupit Twitter podporu. Dne 27. března Ellison napsal Muskovi textovou zprávu, aby si s ním domluvil telefonát: Když se Musk 20. dubna zakladatele společnosti Oracle zeptal, zda se chce podílet na financování transakce, Ellison napsal: "Ano, samozřejmě."

"Ano, samozřejmě." Ellison odpověděl: "Ano, samozřejmě." Nabídl, že dá "miliardu... nebo cokoli, co doporučíte". Musk doporučil 2 miliardy dolarů, ale Ellison nakonec vložil pouze původně nabízenou 1 miliardu.

"Má to velmi vysoký potenciál a raději bych měl tebe než kohokoli jiného," napsal Musk Ellisonovi.

"Souhlasím, že to má obrovský potenciál... a byla by to spousta zábavy," odpověděl Ellison.

Sam Bankman-Fried

Will MacAskill, poradce zakladatele FTX Sama Bankmana-Frieda, napsal Muskovi 29. března v naději, že je spojí ohledně Twitteru, asi dva týdny předtím, než Musk přešel k převzetí společnosti. Není jasné, zda Musk okamžitě věděl, kdo je Bankman-Fried, protože se MacAskilla zeptal: "Ručíš za něj?" poté, co MacAskill naznačil, že Bankman-Fried se "už nějakou dobu" zajímá o koupi Twitteru a je otevřený spolupráci s Muskem "o možném společném úsilí v tomto směru."

Na to Musk odpověděl: "Má obrovské množství peněz?" Musk se na to podíval a řekl: "Ne, to je pravda." MacAskill řekl, že má hodnotu 24 miliard dolarů a že se již zmínil o tom, že by do případné transakce za Twitter přispěl částkou 1 až 8 miliard dolarů, což je číslo, které by se s financováním mohlo potenciálně vyšplhat až na 15 miliard dolarů.

Musk se netvářil, že by měl velký zájem. Bankman-Fried napsal Muskovi 1. dubna přímo SMS, ve které uvedl, že si "rád popovídá o Twitteru (nebo jiných věcech), kdykoli!". Musk odpověděl "Ahoj!" a dodal, že je momentálně v Německu. Bankman-Fried nabídl, že zavolá v čase, který vyhovuje Muskovu časovému pásmu, ale v záznamu nejsou žádné zprávy, které by ukazovaly, že Musk odpověděl. Bankman-Fried napsal zprávu znovu asi o dva týdny později, poté, co se Muskova nabídka na převzetí Twitteru naplno rozběhla, a uvedl, že by si "rád o Twitteru promluvil". Nezdá se, že by Musk odpověděl.

Grimes z Morgan Stanley se pak 25. dubna pokusil spojit Muska s Bankman-Friedem s tím, že by mohl do Muskovy dohody o koupi Twitteru vložit 5 miliard dolarů. Muskovi se nelíbila Grimesova zpráva, v níž stručně vysvětloval, kdo je Bankman-Fried, a navrhoval schůzku. O schůzce však napsal: "Tak dlouho, dokud nebudu muset vést pracnou debatu o blockchainu."

Joe Lonsdale

Předtím, než se Muskův podíl na Twitteru dostal na veřejnost, začal na této platformě zveřejňovat otázky a ankety pro mnoho milionů svých příznivců o tom, jak by měla vypadat její budoucnost. Joe Lonsdale, spoluzakladatel společnosti Palantir a vyhraněný politický konzervativec, napsal Muskovi v reakci na jeho příspěvek z 24. března, v němž se ptal: "Měl by být Twitter otevřeným zdrojem?"

Lonsdale Muskovi napsal, že se mu tato otázka líbí a že se ji chystá nadhodit na "politickém výjezdním zasedání GOP", kam se chystá následující den. "Teď tě můžu citovat, takže sám budu znít méně šíleně :). Naše veřejná náměstí nepotřebují svévolnou skečovou cenzuru."

"Rozhodně," odpověděl Musk. "To, co máme teď, je skrytá korupce!"

Gayle Kingová

Kingová Muskovi několikrát napsala ve snaze přimět ho, aby s ní udělal rozhovor na posezení. Poprvé to bylo 6. dubna, kdy Kingová napsala: "Chyběla jsem ti. Jsi připraven se mnou udělat pořádné posezení? tolik věcí k probrání! Zvláště s tvou hrou na Twitteru... co mám dělat?"

Musk tehdy reagoval bagatelizováním svého zapojení: "Celá věc s Twitterem se zveličuje" a "Vlastnit ~9 % není tak docela kontrola."

Gayle napsala Muskovi znovu asi o dva týdny později, poté, co Musk nabídl, že Twitter rovnou koupí.

"ELON! Kupuješ Twitter nebo nabízíš koupi Twitteru wow! Nemyslíš, že bychom si teď měli spolu sednout tváří v tvář, tohle je, jak říkají děti, "gangsterský tah", nevím, jak by to akcionáři mohli odmítnout... jak jsem řekl, nejsi jako ostatní děti ve třídě."

Musk odpověděl o několik dní později a navrhl pouze, že Oprah Winfrey by byla dobrým doplňkem správní rady Twitteru pod jeho vlastnictvím. "Moudrost o lidskosti a vědomí toho, co je správné, jsou důležitější než takzvané schopnosti 'řízení správní rady', které podle mých zkušeností neznamenají skoro nic," napsal.

Reid Hoffman

Musk 27. dubna pozval Reida Hoffmana, aby se podílel na financování obchodu se společností Twitter. Hoffman nejprve zdvořile odmítl se slovy: "Je to daleko nad mé možnosti. Předpokládám, že nemáte zájem o rizikové $."

Musk řekl, že peníze od rizikového kapitálu "jsou v pořádku, pokud chcete."

"Finanční podpory je dost, ale jste přítel, takže vám jen dávám najevo, že byste dostal přednost."

Hoffman pokračoval otázkou, jaký "největší $, který by byl v pořádku?". Musk navrhl 2 miliardy dolarů a Hoffman odpověděl: "Skvělé. To je pravděpodobně proveditelné - podívám se na to." Musk pak Hoffmana spojil s bankou Morgan Stanley.

Z textového záznamu nevyplývá, proč se Hoffman nakonec rozhodl peníze na transakci nevložit, ale na začátku tohoto měsíce tvrdil, že je k ní skeptický.

Egon Durban

Podle jeho slov by měl být tento podnikatel v budoucnu schopen realizovat svůj záměr. Musk poprvé napsal Egonu Durbanovi, řediteli společnosti Silver Lake Capital a členovi představenstva a investorovi Twitteru, 26. března, tedy ještě před zveřejněním svého podílu ve společnosti.

"Tady Elon. Prosím, zavolej, až budeš mít chvilku. Týká se to představenstva Twitteru," napsal Musk.

Další den Durban spojil Muska prostřednictvím textové zprávy s Agrawalem, Taylorem a Marthou Lane Foxovou, další členkou představenstva Twitteru.

"Elone - všichni jsou nadšeni vyhlídkou tvého zapojení a členství v představenstvu. Dalším krokem je, abyste si popovídali, abychom to mohli rychle posunout kupředu. Možná se nám to podaří v příštích dnech," napsal Durban.

Agrawal 5. dubna oznámil, že se Musk stává členem správní rady.

V určitém okamžiku se Durban a Musk možná pohádali. Jejich poslední textová zpráva, která se objevuje v záznamu, je od Muska ze 17. dubna, tedy poté, co Musk nabídl převzetí Twitteru.

"Voláš do Morgan Stanley, abys o mně mluvil špatně..."

Durban se zasmál. Musk napsal. Odpověď od Durbana se v záznamu neobjevuje.

James Murdoch

26. dubna napsal James Murdoch Muskovi o spojení, které není v záznamu textových zpráv jinde zmíněno: "Děkuji. Spojím tě."

Murdoch dodal: "Také zavolám, až se usadí nějaký prach. Doufám, že je všechno v pořádku."

Murdochova manželka Kathryn napsala ve stejném vlákně SMS pouze s dotazem: "Přivedeš Jacka zpátky?"

Musk odpověděl: "Jack se nechce vrátit. Soustředí se na Bitcoin."

David Sacks

Sacks a Musk si několikrát nezávazně psali o Twitteru a vyměňovali si odkazy na příspěvky na této platformě. Dne 26. dubna se Sacks Muska zeptal, zda by měl zájem o spojení s Justinem Amashem, libertariánským politikem, který Sackse požádal o seznámení, aby byl "užitečný pro Twitter". Musk odpověděl: "Twitter ještě nevlastním."

O dva dny později se Musk zeptal Sackse, zda by nechtěl "investovat do převzetí do soukromých rukou?". Sacks odpověděl: "Ano, ale nemám na to nástroj (Craft je podnik), takže buď musím založit SPV, nebo to udělat osobně. Pokud to druhé, moje částka by byla relativně myší oříšek, ale rád se zúčastním, abych podpořil věc."

"Záleží na vás," odpověděl Musk

"Osobně jsem pro, a pokud vám to vyhovuje, založím i SPV," napsal Sacks.

"Jistě," odpověděl Musk.

Sacks se snažil bojovat proti tomu, aby byl součástí případu Twitteru proti Muskovi, a tvrdil, že se nikdy nezavázal, že bude do dohody investovat.

Justin Roiland

Roiland, spolutvůrce populárního kresleného seriálu pro dospělé "Rick a Morty", napsal Muskovi 6. dubna, den poté, co Musk souhlasil se vstupem do představenstva Twitteru.

"Kurevsky se mi líbí, že jsi většinovým vlastníkem Twitteru," napsal Roiland.

Pokračoval návrhem, aby se Musk setkal s jeho přáteli, kteří vytvořili program na ověřování identity lidí: "Jako že pokud se ho lidé rozhodnou používat, mohl by ověřit, že jsou skutečný člověk a ne trollí farma."

Musk ho o dva dny později opravil: "Vlastním jen 9 % Twitteru, takže společnost neovládám."

Roandil se na něj obrátil s tím, že je to jeho kamarád. Dodal, že "vznese dotaz na totožnost s Paragem (generálním ředitelem)".

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články