Evropa musí začít o bezpečnosti více přemýšlet jako USA, říká bývalý německý vicekancléř

LONDÝN - Evropská unie potřebuje posílit svoji obrannou a bezpečnostní politiku, když Spojené státy ustupují z regionu, tvrdí bývalý vicekancléř Německa.

Od srpnového stažení amerických a spojeneckých jednotek z Afghánistánu probíhá v EU hledání duše. Krátce poté Austrálie v září zrušila ponorkovou smlouvu s Francií a místo toho oznámila partnerství se Spojenými státy. Francouzští a představitelé EU označili tuto dohodu za „bodnutí do zad“. Napětí mezi Evropou a USA vyvolalo výzvy v rámci EU k posílení obranné politiky, která je méně závislá na USA.

"Evropa se musí naučit myslet strategicky," řekl ve čtvrtek CNBC bývalý německý vicekancléř a ministr zahraničních věcí Sigmar Gabriel. "V minulosti jsme to nemuseli dělat, protože tuto práci vykonávali Britové, trochu Francouzi, ale zejména Američané." To je to, co se nyní musíme naučit dělat sami. “

EU je skupina 27 národů, kde jsou pravomoci rozděleny na národní i širší úrovni EU. Když přijde na bezpečnost a obranu - stejně jako pro zdraví a fiskální politiku - rozhodnutí stále přijímají národní vlády.

Kromě toho EU dosud necítila potřebu silné koordinace v této oblasti vzhledem k tomu, že většina jejích členů je zastoupena v Severoatlantické alianci, bezpečnostní alianci. „Evropané se stejně musí naučit, že slogan Joe Bidena„ Amerika je zpět “neznamená, že je zpět stará Amerika, která již více než 70 let představuje mezinárodní evropský zájem,“ řekl Gabriel.

Bidenova administrativa se v oblasti zahraniční politiky zaměřila zejména na Čínu. Dokázaly to prohlášení na úrovni G-7 a NATO.

"USA chce vedoucí úlohu v obraně demokracií před nástupem autoritářských režimů, ale bude se mnohem více soustředit na indo-pacifický region a transatlantická aliance bude mít mnoho věcí, o které se musí postarat-(ale nejmenší z nich) vše je Atlantik, “dodal.

Toto geopolitické přemístění Spojených států však otevírá Evropské unii příležitosti k posílení její role jinde.

„Evropa musí přemýšlet o tom, jak bude vakuum zaplněno nyní, které USA zanechávají v jižním Středozemním moři, v severní Africe a na Blízkém východě. V tuto chvíli se do vakua dostávají pouze autoritářské země, Turecko, Rusko, Írán a (Spojené) arabské emiráty - dokonce i Čína, všichni chtějí rozšířit svůj vliv v regionu. Jediní, kdo tam nemají moc co říct, jsou Evropané, “řekl Gabriel.

Myslí si, že EU nemusí být vojensky aktivní, ale potřebuje „společnou bezpečnostní a obrannou politiku“.

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články