Autor: Adam Spáčil

Evropa se zásobuje ruskou ropou tři měsíce předtím, než má začít platit zákaz jejího dovozu v souvislosti s energetickou krizí v EU

Evropská unie od 5. prosince zakazuje dovoz většiny ruské ropy, ale i tak se v rámci energetické krize blok před zimou chystá odebírat nárazové dodávky tohoto paliva.

Evropská unie od 5. prosince zakazuje dovoz většiny ruské ropy, ale i tak se v rámci energetické krize blok před zimou chystá odebírat nárazové dodávky tohoto paliva.

Očekává se, že embargo, jehož cílem je potrestat Moskvu za její invazi na Ukrajinu, omezí přibližně 90 % dovozu ruské ropy do EU. Chystaný zákaz se vztahuje na náklad přepravovaný loděmi, ale nezahrnuje ropu přepravovanou ropovody.

Evropa v týdnu končícím 2. září dovezla přibližně 1 milion barelů denně, což podle analýzy agentury Bloomberg založené na údajích o sledování plavidel představuje čtyřtýdenní maximum. To je také více než 890 000 barelů před měsícem v srpnu, i když to bylo výrazně méně než maximum po invazi, které dosáhlo 1,28 milionu barelů denně v červnu, podle údajů zveřejněných v pondělí.

Očekává se, že EU zpomalí své nákupy ruské ropy nejméně měsíc před zákazem z 5. prosince, aby zajistila dodržování zákazu v daném termínu, uvádí agentura Bloomberg.

Podle údajů agentury Bloomberg vzrostly celkové námořní dodávky ruské ropy v týdnu končícím 2. září na 3,32 milionu barelů denně, což je o 13 % více než před týdnem. Dodávky do severní Evropy vyskočily oproti minulému týdnu o 20 %, zatímco dodávky do Asie zůstaly stabilní. Zejména dodávky do Nizozemska, kde se nachází hlavní evropský ropný rafinační uzel Amsterdam-Rotterdam-Antverpy, vzrostly podle zprávy o 13 % oproti stavu před týdnem.

V týdnu do 2. září se tak příjmy Kremlu z cla na vývoz ropy zvýšily na 167 milionů dolarů, což je podle výpočtu agentury Bloomberg na základě údajů ruského ministerstva financí a údajů o sledování plavidel o 12 % více než v předchozím týdnu.

Analýza zveřejněná agenturou Bloomberg podtrhuje závislost Evropy na ruské energii a problémy, kterým čelí při odklonu od ropy a plynu z tohoto energetického gigantu. V roce 2021 Evropa podle amerického Úřadu pro energetické informace odebírala přibližně polovinu ruských ropných produktů a tři čtvrtiny zemního plynu.

Evropské ropné embargo také přichází v náročné době pro energetický trh, který se potýkal s nedostatkem dodávek již před ruskou invazí na Ukrajinu na začátku tohoto roku.

Nyní se EU potýká s energetickou krizí kvůli tomu, že Rusko odstavilo svůj plynovod. Omezené jsou také dodávky ropy.

"Na trzích s ropou je napjatá situace; ještě nějakou dobu bude. Co se týče nabídky, je velmi dobře známo, že OPEC nemůže těžit v deklarovaném objemu, jednoduše proto, že jejich kapacity také docházejí," uvedl 28. srpna Ben van Beurden, generální ředitel energetického gigantu Shell, jak informovala agentura S&P Global.

"Musíme počkat, co přinese 5. prosinec, ale vypadá to, že trh bude pravděpodobně ještě nějakou dobu poměrně volatilní," řekl van Beurden novinářům na průmyslové konferenci.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články