Autor: Adam Spáčil

Evropou zmítají nepokoje a protesty kvůli novým zimním omezením COVID-19.

V reakci na zimní omezení probíhají po celé Evropě nové protesty proti koronavirům.

V reakci na zimní omezení probíhají po celé Evropě nové protesty proti protipandemickým opatřením.

Ve velkých městech po celé Evropě se konaly demonstrace proti novým pravidlům a požadavkům na prokazování očkování, přičemž některé z nich vedly k násilnostem a zatýkání nebo přerostly v nepokoje.

Protesty proti opatřením nejsou v Evropě novinkou. Lidé demonstrovali proti různým omezením v roce 2020 a protesty pokračovaly i letos, protože mnoho evropských zemí vyžaduje pro vstup na určitá místa doklad o očkování.

Protestující se však nyní zaměřují na nová omezení, která přicházejí na začátku zimy, protože podle mnoha vlád je třeba přijmout opatření ke zmírnění zimní vlny a napjatých zdravotnických systémů.

Orgie násilí

V nizozemském Rotterdamu se v pátek vzbouřily stovky lidí, tři lidé byli hospitalizováni po střelbě policie, informovala agentura Reuters.

Agentura Reuters s odvoláním na místní úřady uvedla, že bylo zatčeno 51 osob. Demonstrovali proti vládním návrhům, podle kterých by lidé museli prokázat, že byli očkováni, že se nedávno zotavili z COVID-19 nebo že mají negativní test, uvedla agentura Reuters.

Ahmed Aboutaleb, starosta Rotterdamu, podle agentury Reuters uvedl, že protest se stal "orgií násilí".

Nové násilnosti vypukly v sobotu v dalším nizozemském městě Haagu, kde demonstranti házeli rachejtle a zapalovali jízdní kola a kde policie s obušky použila ke zvládnutí nepokojů koně a psy, uvedla BBC. Nejméně sedm lidí bylo také zatčeno.

Podle agentury Reuters protestovaly ve Vídni desítky tisíc lidí proti novým omezením a vládním plánům zavést povinné očkování od února příštího roku. Vláda uvedla, že tyto kroky jsou nezbytné, protože v zemi není dostatečně vysoká proočkovanost.

Podle BBC protestovaly v chorvatském Záhřebu tisíce lidí proti plánům zavést povinné očkování pro zaměstnance veřejného sektoru.

V Itálii se tisíce lidí shromáždily v Miláně a další tisíce v Římě, informoval list Il Messaggero. Protestovali proti "zelenému pasu" - certifikátu, který prokazuje, že někdo byl očkován, testován negativně nebo se z COVID-19 uzdravil.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články